Англия спечели с дузпи третото място в Лигата на нациите

09 Юни 2019 19:29

Англия завоюва третото място на финалите на Лигата на нациите, след като надделя над Швейцария в сблъсъка за бронза. Островитяните спечелиха с 6:5 след изпълнение на дузпи. За 120 минути игра голове не паднаха. При ударите от бялата точка англичаните реализираха всичките си шест, а вратарят Джордан Пикфорд спаси последния удар на противника - на Йосип Дръмич. Преди това стражът беше реализирал петия шут за "трите лъва".

В битката за трофея тази вечер домакинът Португалия среща Холандия.
Играчите на Гарет Саутгейт бяха по-добри, но нямаха късмет. На три пъти гредите помагаха на швейцарците, а в малко преди края попадение на Калъм Уилсън не беше признато след намесата на ВАР. Същото се случи с "трите лъва" и на полуфиналите срещу "лалетата".
В крайна сметка успехът в дузпите носи на Англия 1 млн. евро повече. Отборът ще получи 3,5 млн. евро, а "кръстоносците" ще се задоволят с 2,5 млн. евро.
Швейцария - Англия 5:6+18

Това беше последен мач и за двата тима, като футболистите излизат в почивка. Следващият двубой на Англия е европейската квалификация срещу България на 7 септември на "Уембли".
Селекционерът на символичните гости от Швейцария Владимир Петкович се спря на схема с трима централни защитници и отново с Харис Сеферович на върха на нападението. Той се беше ограничил до само две промените в стартовия състав в сравнение с полуфинала срещу португалците: Нико Елведи и Едимилсон Фернандес смениха Денис Закария и Стивън Цубер.

Англичаните бяха с цели седем промени в сравнение с 11-те, които започнаха срещу Холандия. Четиримата останали от предишния мач бяха вратарят Джордан Пикфорд, Хари Магуайър, Фабиан Делф и Рахийм Стърлинг - по един във всяка линия. Гарет Саутгейт разположи Трент Александър-Арнолд и Дани Роуз на бековете, а Джо Гомес смени Джон Стоунс в центъра на отбраната. В средата Делф започна с Ерик Дайър до себе си и с Деле Али малко пред тях, а Джеси Лингард и Хари Кейн бяха новите имена в атака за сметка на Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд.

Срещата започна интересно с опасност пред Джордан Пикфорд, но веднага след това англичаните организираха атака, при която Хари Кейн стреля в напречната греда във втората минута.
В 11-ата Ремо Фройлер шутира от въздуха, но Пикфорд нямаше проблем. Три минути след това Стърлинг получи много хубаво подаване в наказателното поле и излезе на позиция за стрелба, но ударът му беше слаб и Ян Зомер отрази.

Последва скучен период в Гимараеш и следващата възможност дойде чак в 35-ата минута. Тогава Александър-Арнолд направи отлично центриране към Деле Али, който обаче не уцели вратата от много добро положение.
Второто полувреме стартира по-обещаващо и в 55-ата минута гредата за втори път спря англичаните. Тогава защитникът Фабиен Шер отклони кълбото в стремежа си да спре подаване и топката се отби в страничния стълб на Зомер.
Буквално в последвалата атака капитанът на играчите в червено Гранит Джака затрудни Пикфорд, но стражът на Евертън спаси.
До средата на втората част обаче двама футболисти на Швейцария напуснаха заради травми - Фернандес и Шакири.
Така чаканото попадение можеше да падне в 70-ата минута, когато Али пусна отличен пас към Стърлинг, но той действаше разсеяно и загуби владението върху кълбото.
В 74-ата нападателят на Манчестър Сити поиска дузпа, твърдейки, че е бил изблъскан от Кевин Мбабу.

Екипът с ВАР обаче потвърди решението на рефера, че нарушение няма.
ВАР влезе в употреба и в 85-ата минута, когато резервата Калъм Уилсън реализира за Англия. Попадението обаче не беше признато, защото съдиите отбелязаха, че при атаката нападателят е фаулирал Мануел Аканжи.

В последната минута на редовното време пак пред Джака се откри възможност да демонстрира силния шут с левачката си, но този път футболист в бяло блокира с тяло.
Добавените две продължения от по четвърт час започнаха с атаки пред швейцарската врата. В рамките на няколко минути футболистите на Саутгейт стигнаха до три опасности след остри центрирания.
В 96-ата Ян Зомер блесна с две отлични намеси след изстрели на Деле Али с глава и на Стърлинг от упор.
Превъзходството на англичаните беше все по-очевидно и съперник дори трудно минаваше центъра. В 117-ата минута обаче късметът пак покри Швейцария след трета греда - този път след шут на Стърлинг.
Все пак се стигна до изпълнение на дузпи. При тях играчите и на двата тима демонстрираха висока класа и реализираха първите си по пет удара. Ерик Дайър даде нова преднина на Англия за 6:5, след като Дръмич се провали в дуела с Пикфорд, за да могат островитяните да триумфират./sportal.bg

Main Menu