МВР е арестувало 88 футболни запалянковци за първото полугодие на 2019 г.

09 Юли 2019 18:15

МВР е арестувало 88 футболни запалянковци за първото полугодие на 2019 г., съобщиха от МВР.

За сравнение за същия период на 2018 година задържаните са били 96. Това показват обобщените данни на Националния център по сигурността на спортни мероприятия при Главната дирекция "Национална полиция" за първите 6 месеца на 2019 г.

Почти двойно намалели случаите на използване на пиротехника по време на спортни събития има през двете първи полугодия - от 459 за първото полугодие на 2018 г. За през първите шест месеца на 2019 година са регистрирани 283 случая на използване на пиротехника.

Според анализа до голяма степен ограничаването на пиротехническите средства се дължи и на промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, влезли в сила от есента на 2018 г. Отражение са дали и актовете, написани през първите 6 месеца на 2019 г.

Наказани са 48 души, наложени са 45 принудителни административни мерки, 5 административнонаказателни мерки, 39 глоби и в 2 случая е наложено наказание "безвъзмезден труд в полза на обществото".

Според принудителните административни мерки феновете, които са санкционирани, не могат да посещават футболни или спортни срещи за срок от една до пет години в България и в чужбина.

Припомняме, вчера при премиера Бойко Борисов се проведе среща между собствениците на най-големите футболни отбори в страната, главния прокурор Сотир Цацаров, неговия заместник за антикорупцията Иван Гешев, вътрешния министър Младен Маринов.

След срещата обявиха, че са говорили за честна игра и некупуване на мачове и на съдии.

Main Menu