Испания победи Румъния в тежък мач

06 Сеп 2019 00:06

Отборът на Испания се наложи с 2:1 при гостуването си на Румъния на "Арена Национала" в Букурещ. Серхио Рамос (29 - дузпа) и Пако Алкасер (47) зарадваха феновете на Ла Роха. Флорин Андоне намали в 59-ата. В последните десет минути испанците играха с човек по-малко, а балканският тим пропусна невероятна голова възможност в последните секунди на сблъсъка. Испания е лидер в групата с пет победи от пет срещи.

Селекционерът на иберийците Роберт Морено подреди любопитен състав. Родриго Морено и Пако Алкасер поведоха нападението, подкрепяни от Дани Себайос. Диего Йоренте пък застана в центъра на отбраната до капитана Серхио Рамос. Наставникът на северните ни съседи Козмин Контра заложи на двама футболисти на Лудогорец - Драгош Григоре и Клаудиу Кешерю, при формация 5-3-2.

Срещата в Букурещ започна с голова възможност още в 35-ата секунда. Румънците сбъркаха пред наказателното си поле, Хесус Навас изведе Алкасер сам срещу вратаря, но стражът Татарушану успя да избие с крак. В петата минута Диего Йоренте се справи с опасно центриране в наказателното поле. Минута по-късно Фабиан Руис изведе с хубаво вертикално подаване Алкасер, който изскочи отново срещу вратаря, стреля много добре по диагонала, но стражът съумя да избие в корнер и топката премина много близо до гредата.

В 11-ата Серхио Рамос се промъкна на втора греда при корнер и стреля с глава - вратарят на румънците се намеси, въпреки че ударът беше от едва шест метра. Стотина секунди по-късно Навас направи пореден рейд отдясно, центрира към далечната греда, където Жорди Алба нанесе страховит удар от въздуха - вратарят пак се справи някак, избивайки с крак.

Натискът на Ла Роха поотслабна в следващите минути. В 27-ата домакините направиха глуповато нарушение в наказателното поле. Себайос беше настъпен и съдията назначи дузпа за иберийците. Серхио Рамос реализира по безапелационен начин - 0:1. След попадението публиката се подразни от головата радост на защитника и започна да го освирква.

До края на полувремето вратарят Татарушану изпъкна още няколко пъти със страхотни спасявания. Родриго опита да го преодолее от въздуха в 34-ата минута, а три по-късно Алкасер стреля от 13 метра, предизвиквайки акробатична реакция.

Втората част започна с второ попадение за испанците. Жорди Алба се стрелна зад гърба на защитата и подаде успоредно на голлиния за непокрития Алкасер, който реализира с лекота - 0:2. В 56-ата Кешерю беше заменен и в игра за домакините се появи Флорин Андоне. Само три минути по-късно резервата реализира при първия точен удар към вратата на Кепа Арисабалага. Джордже Пушкаш центрира отляво, а Андоне се вклини между Рамос и Йоренте и отбеляза с глава - 1:2.

В 79-ата минута румънците се възползваха от грешка в защитата на испанците. Домакините организираха контра след съмнително влизане в краката на Микел Оярсабал. Топката бързо стигна до Пушкаш, който премина покрай Рамос и след това падна след контакт с Йоренте. Съдията Денис Айтекин извади директен червен картон и назначи опасен свободен удар, след което топката не стигна до вратата на Кепа.

В 87-ата дебютантът Пабло Сарабия влезе в наказателното поле и реши да стреля вместо да подаде към непокрития Алба, който беше фронтално срещу вратата. В 90-ата румънците изиграха хитро статично положение, Пушкаш изскочи на стрелкова позиция, но опитът му беше блокиран. Минута по-късно северните ни съседи пропуснаха отличен шанс. Първо Андоне стреля с глава от пет метра, Кепа спаси с крак, а Пушкаш насочи над гредата при добавка от много добра позиция.

В крайна сметка испанците се поздравиха с победа, а Румъния изостава от Швеция в спорта за второто място в групата./sportal.bg

Main Menu