Прокълнати ли са Олимпийските игри, които се провеждат на 40 години?

23 Мар 2020 19:53

Прокълнати ли са Олимпийските игри, които се провеждат на 40 години? Ситуацията с коронавируса, който застрашава игрите в Токио според някои повтаря трудните времена, които са съпътствали игрите точно в този период.

1900 г. - Добре, че оцеляхме

Това са думите на Пиер дьо Кубертен, след като приключват състезанията в Париж. Те се проточват от 14 май до 28 октомври, като мнозина така и не разбират, че са станали шампиони. Игрите се провеждат заедно със Световното търговско изложение. Решението да има стартове в неделя вбесява някои атлети, които отказват да участват заради религиозните си ограничения.

 

"Чудо е, че олимпийското движение оцеля в тази ситуация", коментира Кубертен след като най-накрая всичко приключва.

1940 г. - Втората световна война

Токио и Сапоро трябва да са първите азиатски градове, които да приемат Олимпиадата. Всичко обаче отива по дяволите заради войната. Трябва да минат 24 години, за да се проведе все пак олимпиада в Азия, като отново е домакин столицата на Япония.

1980 г. - Бойкотът на САЩ

Първият сериозен удар по олимпийското движение заради политика. САЩ оставят да приключат зимните игри в Лейк Плесид, след което обявяват, че няма да отидат в Москва заради нахлуването на СССР в Афганистан. Много други държави ги последват. Така в руската столица се провеждат игрите с най-малко участници от тези в Токио през 1964 г.

2020 г. - Коронавирус

Почти е сигурно, че няма как да се проведат Игрите до края на годината заради пандемията, която заля света. Очаква се решение в най-близко време, като вече има държави, които отказаха участие, ако все пак се вземе решение да се проведат по план./news.bg

 

Main Menu