Позицията на Елит София след боя на детски мач в България

28 Мар 2024 18:03

След като треньорът от Витоша 13 Мартин Герговски направи обществено достояние грозен скандал, разразил се по време на двубой между юноши, наставникът от ФК Елит София поиска право на отговор пред dsport. Милетко Христов изпрати своята позиция за случилото се.

Публикуваме цялата позиция:

"След написаните толкова тежки думи по адрес на ФК Елит София мисля, че е редно да вземем предвид и становището на другата страна, а то е следното с малко предистория. В изиграния мач на 23.03.2024 година между ФК Елит София и Витоша 13, приключил при резултат 2:4 и късната развръзка в мача с отбелязването на два късни гола от страна на противниците и напрежението, което бе създадено извън терена. Тук е моментът да упоменем, че на два пъти родители на гостуващия отбор влизат в саморазправа с родителите на домакинския отбор, което неимоверно рефлектира върху децата. Нашата основна цел и задача беше да не допуснем децата вътре на терена да го прехвърлят като агресия един върху друг. Ръководителите на този отбор се опитваха през целия мач да контролират адреналина на децата и да не се стига до извън футболни неща в края на мача. Като превенция за това да не се получат инциденти абсолютно всички състезатели след последния съдийски да останат на скамейката, опитвайки да съберат по най-бързия начин останалите си съотборници, за да няма саморазправа след последния съдийски сигнал.

Сигнал, при който ситуацията хваща нашия ляв външен защитник пред тяхната резервна скамейка и се получава ситуация, в която навлизат деца, които се радват на победата, което е напълно нормално. Възниква някакъв спор между нашия футболист и техен футболист, бутат се по детски по гърдите и всичко приключва. До този момент абсолютно всички, които са на резервната скамейка, не предприемат никакви действия и в този момент се вижда как треньорът се засилва изключително авторитетно и агресивно към детето без да има никакво спречкване между децата. Той го хваща за врата агресивно и по думите на детето му е казал "Хайде да те видя сега кой ще биеш".

След агресивните действия на колегата, нашата основна цел бе да се запази детето - от нашата страна и позиция се вижда доста агресивно въздействие върху номер 8 от нашия отбор, което провокира и последващите действия, които са непремерени, но с цел да съхрани детето, а не вербално насочени към треньора. След кратката свада успяхме да си разменим реплики относно това да приберем децата в съблекалнята и да не ескалира напрежението между тях. На видеоматериала и снимковия се вижда нахлуването на голяма част от родителите на противниковия отбор, при което след приключването на първоначалния скандал се вижда как в един даден момент, при положение че абсолютно всичко вече е намалено като ескалация на напрежение, как родители от противниковия отбор нанасят удари върху родители на домакините, включително и посягат на деца.

Тук е моментът да упоменем, че няма нито едно дете, което да е наранено от нас по никакъв начин и никой не е посегнал на дете или противников състезател, дори и в тази ситуация, докато при нас има състезатели с наранявания. Вижда се на снимка нанасянето на удари - не един или два от противниковите състезатели към домакините. Едно от децата е претърпяло и първичен преглед в Столична болница. Също така и удареният родител.

Искам да акцентираме и върху някои детайли. Тук е моментът да се дистанцират нещата от страна на това, че изцяло конфликтът е провокиран от действията на треньора на противниковия отбор. Грешката на треньора и ръководител, която се отчита, е, че има нанасяне на удар, но в този момент след агресивните действия спрямо детето не мислим че някой би взел нормална и адекватна реакция.

Учудващо е, след като във вторник на дисциплинарната комисия, при изслушването и на двамата треньори пред петчленната комисия треньорът на гостуващия отбор заяви, че няма никакви претенции и това, което е станало, станало. Оттук насетне е важното да не се повтаря, при което ние като страна в конфликта предложихме да съберем децата и да им обясним, че просто е станало в момент на афект и да не прераства в една война в следващи мачове, в тяхното свободно време, в училище, в квартал, а просто да си останат приятели, защото утре може да са заедно и да са съотборници и да няма никакъв конфликт между тях. След което на следващия ден започва търсенето на подкрепа в интернет пространството и даването на гласност на един доста грозен сам по себе си инцидент. Важно да се спомене, че хората участващи в част от този инцидент са във футбола от 18 години, като в последните 15 години нямат наказание или провинение в нито един от изиграните си официални мачове".

Main Menu