Байерн спечели надлъгването с Арсенал и е на полуфинал (ВИДЕО)

18 Апр 2024 01:33

Байерн Мюнхен загърби провала си в Бундеслигата и Купата на Германия и успешно прогресира към полуфиналите на Шампионска лига. Баварците отстраниха Арсенал с общ резултат 3:2, след като го победи с 1:0 в четвъртфиналния мач-реванш. Двубоят на „Алианц Арена“ премина под знака на тактическото надлъгване между Томас Тухел и Микел Артета, като единственото попадение падна в 64-ата минута, а негов автор бе Йошуа Кимих.

Очаквано домакините създадоха първата сируация, като изсипаха топката в наказателното поле, където голямата звезда на отбора Хари Кейн отигра и ударът му мина покрай дясната греда. Малко след това дойде и първият акцент в атакуващ план за гостите малко по-късно в 8-ата минута, когато Мартинели пробва да стреля неточно от средна дистанция.

Ударът не доведе до рязко изменение на ситуацията, като съперниците продължиха да поддържат опознавателно темпо, в което домакините упражняваха териториален натиск, а гостите дебнеха изгоден момент за контранастъпление. Нова опасност пред британската врата настъпи четвърт час след началото, когато Сане опита да създаде суматоха в наказателното поле, но бранителите на "топчиите" изчистиха в корнер.

Малко след това възпитаниците на Микел Артета за първи път опитаха да наложат натиск. Мартинели направи добър пробив в половината на съпеника и малко преди да нанесе опасен удар притежанието му бе отнето. Това доведе до бърза контраатака, която можеше да свърши с попадение във вратата на отбора на Арсенал, но шпаганат на бранител в последния момент застана на пътя на диагоналния удар на Мазрауи.

Отговорът на "артилеристите" не закъсня и в рамките на броени секунди създадоха две ситуации пред вратата на Нойер. Първо, на Нойер му се наложи да плонжира след изстрел на Йодегор, а след това Мартинели отигра бързо подаване, което стигна до него и отново принуди германския страж да се намесва.

В следващите минути двата отбора пренесоха битката в средата на терена, като нито един от съперниците не посмя да опита ново опасно изнасяне, което логично доведе до нулево равенство на почивката и всичко остана да се разреши през втората част.

Втората част започна с отлична възможност за домакините. Не бе изминала и минута след подновяването на играта, когато Горецка удари гредата зад Давид Рая. Кимих центрира много добре в пеналта, където Горецка се извиси над всички и стреля с глава. За негово нещастие обаче, топката среща напречния стълб. Последва добавка от играч на Байерн, но Рая този път парира изстрела и прати топката в корнер.

В 57-ата минута кошмарна грешка в отбраната на Арсенал можеше да доведе до комичен гол в полза на домакините. След атака на Байерн и сгрешен пас в наказателното поле, Габриел реши да върне топката към своя вратар, който обаче бе излязъл доста напред. Топката премина покрай Рая, но за щастие на футболистите на Арсенал, тя не попадна в празната врата, а излезе нов ъглов удар.

Резултатът в мача бе открит след 63 минути игра. Лирой Сане проби добре отдясно и почти от аутлинията успя да центрира в наказателното поле. Давид Рая игра с топката, но само, за да я отклони на далечната греда, където оставен непокрит бе Герейро. Той овладя и много прецизно намери Йошуа Кимих на границата на вратарското поле, който с плонж успя да прати топката с глава в мрежата на Рая, който в случая нямаше какво да направи.

В минутите до края на мача и двата тима имаха своите възможности да реализират, но в крайна сметка нов гол така и не падна и играчите на Томас Тухел ликуваха с крайната победа.

Main Menu