Дортмунд е на финал в ШЛ, гредите провалиха ПСЖ

08 Май 2024 00:23

Борусия Дортмунд достигна третия си финал в своята славна 115-годишна история в Шампионската лига. Това стана факт, след като тимът от Вестфалия победи с 1:0 в реванша от полуфиналите на турнира Пари Сен Жермен. По този начин с общ резултат 2:0 отборът, воден от Еден Терзич, се класира към финалния мач от този турнир. Единственото попадение отбеляза Матс Хумелс, който се разписа в 50-ата минута, а в хода на целия двубой ПСЖ нацели на четири пъти гредите на своя съперник, но до гол така и не стигна. В 77-ата минута втори гол на Хумелс беше отменен заради засада.

Така Дортмунд очаква победителя от двойката между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен на финала на „Уембли“ на 1-и юни, като в първия мач двата отбора направиха 2:2 в Мюнхен.

Началото на двубоя беше спокойно и футболистите на ПСЖ не бързаха да се впускат в масирани атаки. Парижани търпеливо разиграваха в средата на терена. В 11-ата минута Адейеми шутира извън наказателното поле, но топката рикошира в противников бранител и излезе в корнер. Малко след това интересна ситуация имаше и пред другата врата. Гонсало Рамош опита изненадващ удар, но кълбото премина встрани от целта.

В 19-ата минута Фюлкруг запази топката с гръб към вратата и я върна към десния бек Риерсон, но неговият удар попадна в страничната мрежа. Килиан Мбапе беше зорко пазен и не можеше да използва скоростта си, макар че неговите съотборници често го търсеха на левия фланг. В средата на полувремето ПСЖ по-трайно овладя инициативата. Фалцов изстрел на Витиня прелетя над напречната греда. В 31-ата минута домакаините хубаво смениха фланга на атаката и топката стигна до Дембеле, който обаче шутира много неточно.

Мбапе имаше шанс да открие резултата след добра комбинация на ПСЖ отляво, но ударът му не се получи. Малко по-късно светкавична контра на Борусия доведе до голяма опасност пред вратата на ПСЖ. Карим Адейеми проби на скорост и се освободи от Маркиньос, но Донарума спаси изстрела на крилото. В 41-ата минута Мбапе се справи с двама бранители в жълто и центрира, но Грегор Кобел се намеси и пресече паса. Не след дълго стражът на Борусия отрази и мощен шут на Витиня.

В самия край на полувремето французите бяха много близо до така желания гол. Силен изстрел на Фабиан Руис се отклони от Шлотербек и топката застрашително се насочи към вратата, но излезе в корнер, а след неговото изпълнение футболистите на Борусия съумяха да изчистят. Това беше една от малкото сериозни опасности пред вратата на гостите, които се отбраняваха много дисциплинирано и без груби грешки.

ПСЖ започна силно втората част, като в 47-ата минута Мбапе центрира отдясно. След рикошет в главата на Марсел Забицер, топката стигна до Гонсало Рамош, но той не успя да я отиграе. Все пак, топката стигна на далечната греда, където Заир-Емери стреля от малък ъгъл, но уцели гредата.

Така се стигна до 50-ата минута, когато Юлиан Бранд центрира от ъглов удар вдясно от вратата на домакините. Във вратарското поле Матс Хумелс се позиционира най-добре и с глава насочи топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от Джанлуджи Донарума - 1:0 за Борусия Дортмунд и 2:0 в общия резултат!

Последва стихиен натиск на ПСЖ, но Дормунд се защитаваше добре и опитваше късмета си на контраатака.

След час игра Витиня нахлу в наказателното поле с топка в крака и подаде към Рамош, който стреля директно, но топката мина над напречната греда.

В 61-ата минута ПСЖ уцели още веднъж гредата. Топката стигна до Нуно Мендеш, който шутира от дистанция, но топката разтресе левия страничен стълб на вратата на Дортмунд.

Четири минути след това съдията Даниеле Орсато отсъди нарушение на Хумелс срещу Усман Дембеле, като останаха съмнения дали нарушението е на линията на наказателното поле или извън нея. В крайна сметка Орсато посочи, че трябва да се изпълни пряк свободен удар току пред наказателното поле на вестфалци. С удара се нагърби Марко Асенсио, но топката рикошира в стената и след това бе изчистена от Маатсен, въпреки претенциите на играчите на Луис Енрике, че нидерландецът е играл с ръка в наказателното поле.

Натискът на французите продължи, а Борусия трябваше да се отбранява в опит да съхрани аванса си.

В 77-ата минута хората на Един Терзич повториха упражнението от момента с гола. Бранд центрира от корнер, Хумелс стреля с глава и прати топката в мрежата, но бе отсъдена засада и голът не бе зачетен.

Осем минути преди края на редовното време Кан-ин Лий центрира добре от пряк свободен удар. В наказателното поле на германците Маркиньос игра с глава, но прати топката встрани от вратата.

В 86-ата минута ПСЖ удари трета греда в мача и общо пета в двата полуфинални мача. Топката стигна до Мбапе, който бе оставен сам в наказателното поле, но не успя да отправи добър завършващ удар и топката удари напречната греда!

Две минути по-късно парижани удариха четвърта греда, като този път топката бе изстреляна от Витиня от дистанция, но топката рикошира отново в напречната греда.

В последните минути от мача ПСЖ сякаш се предаде, виждайки, че късметът го е изоставил, докато Борусия Дортмунд продължи да се държи здраво в отбрана.