Фиорентина се класира за финала в Лигата на конференциите

08 Май 2024 21:47

Фиорентина се класира за финала на Лигата на конференциите за втора поредна година. “Виолетовите” стигнаха до 1:1 при гостуването си на Брюж и с общ резултат 4:3 се класираха за битката за трофея. Италианците чакат развоя от утрешния двубой между Олимпиакос и Астън Вила, за да разберат срещу кой ще се изправят на финала в Атина.

Белгийците имаха предимство до средата на първото полувреме. Те поведоха с гол на Ханк Ванакен в 20-ата минута. След това тимът на Винченцо Италиано взе инициативата. На три пъти гредите спряха гостите, но гол все пак падна. Той бе отбелязан от Лукас Белтран в 85-ата минута от дузпа.

Първият удар в двубоя дойде в 19-ата минута, когато Андреа Белоти напредна по лявото крило и центрира на втора греда за Николас Гонсалес, който свали за Роландо Мандрагора, чийто удар от границата на наказателното поле прелетя над напречната греда на вратата на Брюж.

Домакините успяха да първи да ударят по своя съперник в 20-ата минута. Игор Тиаго комбинира с Ханс Ванакен, който бе позициониран по лявото крило. Капитанът на Брюж центрира на втора греда, където Максим де Кюпер засече с глава и прати топката във вратата на Пиетро Терачано.

Фиорентина пропусна златна възможност за гол в 22-рата минута, когато Нико Гонсалес бе изведен сам срещу Симон Миньоле, който се справи с удара на футболиста на "ла виола". Последва добавка от страна на Лукас Белтран, който не успя да намери очертанията на вратата на домакините.

Додо напредна по дясното крило и центрира на втора греда към Кристиан Куаме в 25-ата минута, чийто удар с глава премина над напречната греда на вратата, пазена от Симон Миньоле.

Само минута по-късно Андреа Белоти навлезе в наказателното поле на Брюж, след което отправи удар ниско по тревата, но бранител на домакините блокира изстрела.

Фиорентина продължи с натиска си в следващите минути. Кристиан Куаме се възползва от рикоширала топка в наказателното поле на Брюж, за да отправи мощен удар от воле, но топката само разтресе напречната греда и не премина голлинията в 36-ата минута.

Фиорентина имаше предимство след почивката, но защитата на домакините като цяло се справеше с опитите на италианците да атакуват. Един пробив на Куаме завърши с остро центриране, но нямаше негов съотборник, който да го засече. Бираги пък прати топката над вратата от пряк свободен удар. И двата отбора сякаш не искаха да рискуват много и действаха предпазливо, което се отразяваше на качеството на играта.

Бираги получи нов шанс в 74-ата минута. Тогава той изпълни великолепно фал, а топката се удари в горната греда. Късметът не беше с гостите, тъй като секунди по-късно удар с глава на Куаме също срещна същата греда. Брюж доста рискуваше, тъй като с всяка изминала минута се връщаше все по-назад и през второто полувреме основно се защитаваше.

Мачът отиваше към продължения, но в 82-ата минута Мехеле удари резервата Нзола с коляно в главата при опита си да стигне до топката. Съдията отсъди дузпа, а Белтран не сбърка от бялата точка. С гола на аржентинеца “виолетовите” поведоха в общия резултат.

Брюж се активизира в добавеното време, въпреки че остана с човек по-малко в 94-ата минута, след като Одой получи втори жълт картон. Терачано направи великолепно спасяване след удар на Ванакен. Вратарят отрази и удар на Тиаго, въпреки че бе вдигната засада.