Надал се прости с надеждата да триумфира за 12-и път в Барселона

27 Апр 2019 21:29

Тенис турнирът в Барселона ще има нов шампион, след като Рафаел Надал отпадна в полуфиналите. Испанецът, който има рекордните 11 титли от надпревратата отстъпи пред Доминик Тийм в два сета - 4:6, 4:6. Битката между двамама продължи 2.04 часа.

Както и в Монте Карло преди седмица, Надал отново отстъпи на полуфинал. Той се прости с надеждата да триумфира за 12-и път в два от любимите си турнири.

От 2005 г. испанецът не спечели надпреварата в столицата на Каталуня само през 2010, 2014 и 2015 г. Дотук в кариерата си Кралят на клея няма поражение в мач за титлата в Барселона, а преди срещата с Тийм нямаше загуба и на полуфинал, като беше безапелационен - 11 от 11.

Тийм взе четвърта победа срещу носителя на 17 титли от Големия шлем в 12-ия мач помежду им. До момента всички победи на Тийм над испанеца са на клей - Буенос Айрес 2016, четвъртфинал в Рим 2017 и четвъртфинал в Мадрид 2018 г.

Срещата между двамата беше повторение на финала от 2017 г., когато Надал спечели убедително с 6:4, 6:1. През 2018 г. двамата играха четири пъти, в които Надал надделя три пъти - финалът на "Ролан Гарос", четвъртфинал на US Open и четвъртфинал в Монте Карло.

Във финалната среща Тийм ще се изправи срещу шампиона от "София оупън" Данийл Медведев. Руснакът победи двукратния първенец в Барселона Кей Нишикори 6:4, 3:6, 7:5. Срещата продължи 2.26 часа. Медведев ще играе трети финал през сезона, като дотук има победа и загуба.

Първият сет се движеше гейм за гейм до 2:2, когато Тийм успя да реализира пробив. Австриецът взе подаването на своя съперник и го притисна до стената. В играта на испанеца веднага се видяха колебания, като той беше близо до това да допусне още един пробив. В крайна сметка в седмия гейм Надал успя да вземе своето подаване, въпреки че четири пъти даваше точка за пробив на Тийм.

До края на първата част австриецът не се пречупи, като дори не даде точка за пробив на световния №2 и поведе.

В първия сет Надал допусна четири двойни грешки, а от другата страна на корта срещна голям отпор. Испанецът даде общо седем точки за пробив, като Тийм се възползва от само една от тях. Австриецът обаче беше много стабилен в своите подавания, което се оказа ключово.

Втората част също започна тежко за 11-кратния шампион. Той трябваше да се спасява от 15:40, но реагира и взе гейма. В третото му подаване ситуацията се повтори, като отново беше 15:40, но тогава Тийм се възползва и записа ключов пробив, за да поведе с 3:2.

Австриецът беше близо до това да пробие и за 5:3, но с много характер и пращане на топката по линиите, Надал удържа. В крайна сметка се стигна до 5:4 и сервис на австриеца.

Последният гейм беше изключителен, като Надал показа най-доброто от себе си, подкрепян и от публиката. Той не беше стигал до точка за пробив през целия мач, но поведе с 40:0. Тийм обаче не се предаде, като и сервисът му дойде на помощ във важните моменти, за да успее да изравни, а след това и да завърши, детронирайки шампиона.

Main Menu