Ето кои национални отбори се класира за турнира по женски волейбол за Олимпиадата в Токио

05 Авг 2019 11:12

След изиграването на всички мачове от междуконтиненталните квалификационни турнири за Токио 2020 при жените, които бяха през изминалия уикенд, станаха ясни и първите 6 отбори, които спечели визи за Игрите в японската столица догодина.

Първият тим, който си спечели квота за Токио 2020, беше двукратният олимпийски шампион Бразилия, който се наложи изключително драматично в пет гейма над Доминиканската република в директен сблъсък за първото място на турнира в Група D, на който беше домакин в Уберландия.

В ранния неделен следобед олимпийският шампион от Рио 2016 Китай също си осигури класиране за Игрите в Токио, където ще може да защитава титлата си. Китайките биха категорично у дома силния тим на Турция с 3:0 в решителен мач в Група В в Нингбо.

Волейболистките на Русия бяха на път да се сгромолясат пред собствена публика в Калининград, след като изоставаха срещу Република Корея с 0:2 и 18:22 в третия гейм на последната си среща от турнира в Група Е, но сътвориха пълен обрат за крайното 3:2 (21:25, 20:25, 25:22, 25:16, 15:11). Така "Сборная" спечели първото място в групата и визата за Токио 2020.

Последва подпечатване на визата от страна на САЩ, които след вчерашната много измъчена и драматична победа над България с 3:2 в Група С, биха без проблеми Аржентина с 3:0 в последния си мач и спечелиха първото място в групата.

Световните шампионки и вицешампионки от Рио 2016 от Сърбия пък трябваше да обръщат домакините от Полша с 3:1 в решителен последен мач от турнира в Група А от олимпийските квалификации. Така сръбките се класираха за 4-и пореден път за Олимпийски игри.

Световният вицешампион Италия пък стана последният, който се класира за Олимпиадата в Токио 2020 от междуконтиненталните квалификационни турнири, след като "Скуадра адзура" би категорично Холандия с 3:0 в решителна последна среща от турнира в Група F.

Останалите 5 отбори, които ще играят на Олимпиадата в Токио 2020, ще стана ясни след изиграването на континенталните квалификации в отделните зони - Африка, Азия, Европа, НОРСЕКА (б.р. Северна Америка и Карибския басейн) и Южна Америка. Тези турнири ще се проведат през януари 2020-а.

Класираните отбори до момента за Олимпадата в Токио 2020 при жените:
Япония (домакин)
Сърбия (победител в Група А на Междуконтиненталните Олимпийски Квалификационни Турнири)
Китай (победител в Група В на МОКТ)
САЩ (победител в Група С на МОКТ)
Бразилия (победител в Група D на МОКТ)
Русия (победител в Група Е на МОКТ)
Италия (победител в Група F на МОКТ)

Main Menu