Женските волейболни националки стартираха със загуба на Европейското

23 Авг 2019 17:21

Волейболистките от националния отбор на България тръгна с малко изненадваща загуба на Европейското първенство, което започна днес в 4 страни. Момичетата на селекционера Иван Петков отстъпиха драматично на Франция с 2:3 (20:25, 25:13, 15:25, 25:19, 13:15) в първия си мач от Група А на Евро 2019, игран този следобед в зала "Башкент" в турската столица Анкара.

Това бе първа загуба на България от Франция от 34 години насам и едва втора в цялата история на сблъсъците им помежду. Утре (24 август) българките ще почиват, докато французойките ще играят с отборът на Гърция, който по-късно днес ще стартира с мач срещу домакините от Турция. В неделя (25 август) "лъвиците" ще излязат срещу настоящия европейски и световен шампион Сърбия, който днес стартира срещу Финландия. Срещата ще бъде от 17,00 часа българско време.

В началото на първия гейм Франция поведе с 2:0 след атака на Елен Казот, а след това с 5:1 след пусната топка на Александра Даскалу и контра на Казот. Разликата нарасна до 8:2 след атака в аут на Нася Димитров и ас на Даскалу, което накара треньорът на България Иван Петков да вземе таймаут. Преднината на французойките набъбна до 11:3 след грешка в атака на Мирослава Паскова и контраатака от краче на опитната Кристина Бауер. Постепенно България намали изоставането си 8:13 след атаки на Елица Василева и Паскова. Франция обаче веднага си върна преднината при 17:9 благодарение на сервиса на капитанката Жулиет Фидон Лебльо. Въпреки усилията на българките, Франция запази предимството си и спокойно взе гейма с 25:20 след контра на Леандра Олинга-Андела.

И втората част тръгна по-добре за французойките, които дръпнаха с 3:0 след две атаки на Александра Даскалу и една на Жулиет Фидон Лебльо. Разликата стана 6:2 след атака през центъра на Леандра Олинга-Андела, което принуди Иван Петков отново да вземе таймаут. Това даде резултат и "лъвиците" успяха да изравнят при 7:7 след отлични изяви на Нася Димитрова и Елица Василева. България дори поведе с 10:8 след две поредни грешки на французойките. Преднината на България стана 13:9 след блокада на Мира Тодорова и ас на Нася Димитрова, а след това 16:10 след две директни точки от сервис на разпределителката Лора Китипова. Две отлични атаки на Мирослава Паскова и аут на французойките и 19:10. Резултатът стана 23:11 след продължително разиграване и пусната топка на Мира Тодорова. В крайна сметка България затвори гейма в своя полза с разгромното 25:13 след грешка от сервис на влязлата като резерва за Франция Одет Ндойе.

Третия гейм започна с блокади на Александра Даскалу и Леандра Олинга-Андела и контра на Елен Казот за 3:0 за Франция. Преднината на французойките стана 8:3 след блокада и нова контра на Казот последвани от блокада на Кристина Бауер. Разликата продължи да расте до 14:6 след единичен блок на Жулиет Фидон Лебльо и технично пускане от втора линия на Казот, което накара Иван Петков отново да вземе таймаут. Франция задържа преднината си до 20:11 след ас на Казот и нова блокада на Фидон Лебльо, след което без проблеми спечели гейма с 25:15 след поредна успешна атака на Даскалу и поведе с 2:1.

Четвъртата част стартира напълно равностойно до 8:8, след което България поведе с 11:8 след две грешки на французойките и контра блок-аут на Елица Василева. Разликата нарасна до 16:11 след две блокади на Нася Димитрова и контра на Ели Василева. Независимо от усилията на Франция, "лъвиците" успяха да запази преднината си до 19:14 благодарение отново на Нася Димитрова и сервисите на Ели Василева. Резултатът стана 23:18 след блок на Гергана Димитрова, след което България спечели гейма с 25:19 след технична атака на Мирослава Паскова и вкара мача в тайбрек.

И петия решителен гейм започна добре за французойките, които поведоха с 2:0 след атака на Жулиет Фидон Лебльо и аут на Елица Василева. Разликата стана 6:3 след неразбирателство в българското поле, което принуди Иван Петков отново да вземе прекъсване. Въпреки това, размяната на полетата дойде при 8:4 за Франция след контра блок-аут на Фидон Лебльо. България успя да стигне до равенство при 9:9 след отлични изяви на Мирослава Паскова и Елица Василева. Играта продължи точка за точка до 11:11, след което Франция излезе отново напред в резултата при 13:11 след две грешки на "трикольорките". В крайна сметка Франция спечели тайбрека с 15:13 след блок-аут на Елен Казот, а с това и мача с 3:2./sportal.bg

Main Menu