Целта е постигната! Хебър в трети кръг на ШЛ

28 Окт 2021 19:53

Волейболистите на Хебър (Пазарджик) продължават в трети кръг на най-престижния европейски турнир - Шампионската лига, след като се наложи над Шахтьор (Солигорск) с 3:1 (15:25, 25:21, 25:16, 25:22) в мач-реванш, изигран в Двореца на спорта "Уручие" в Минск.

В първия двубой помежду им пазарджиклии отстъпиха с 2:3 гейма, като беше нужен успех именно с 3:0 или 3:1 гейма, за да се класира напред в надпреварата. И целта бе постигната.

В трети кръг родният шампион ще срещне гръцкия гранд Олимпиакос (Пирея), който отстрани словашкия Рикер (Комарно) с 3:1 и 3:0 гейма в двубоите помежду им.

 

 

Стартов състав:

Хебър: Якопо Масари, Виктор Йосифов, Иван Станев, Николай Къртев, Тодор Алексиев, Брадли Гънтър, Теодор Салпаров - либеро (Мартин Симеонов, Гьорги Гьоргиев, Стойко Ненчев).

 

Серията, с която белоруският шампион започна двубоя, се оказа от решаващо значение за развоя на първата част, както и личните грешки на "тигрите". Във втората част двата отбора играха на амплитуди до средата, но след сервис на Виктор Йосифов нещата се обърнаха.

"Тигрите" излязоха мобилизирани и в следващите части, като показаха игра на високо ниво и лека-полека успяха да пропукат посрещането и цялостното представяне на противника.

Беларуският тим започна ударно след серия от атаки - 6:0. Родният първенец успя да прекъсне силните моменти на съперника и постепенно скъси дистанцията. За съжаление колебанията в посрещане оказаха влияние и домакините продължиха да натискат със сервис и да атакуват успешно. Мартин Симеонов се появи на мястото на Тодор Алексиев в ключовите ситуации, но смяната не даде резултат. Блокадата на българския тим заработи в края, това обаче не помогна и съперникът затвори без проблем.

Мартин Коста Бланко започна с по-различна ротация в началото на втория гейм. Играта продължи на амплитуди, след което домакините поведоха. Гьорги Гьоргиев зае мястото на Иван Станев. "Тигрите" сякаш намериха верния ритъм за кратко, като съумяха да спрат противника. Сервисът на Шахтьор отново продължи да тормози родния тим, който се противопостави със същия елемент. След изпълнение на Виктор Йосифов Хебър записа две поредни точки от начален удар и изравни за 15:15. Отборите продължиха точка за точка, след което атаката на пазарджиклии се подобри значително и поведоха. До края темпото се запази и Хебър изравни резултата в мача след 25:21.

Шахтьор отново показа по-добра игра в защита, като успя да излезе напред. Българските волейболисти догониха съперника, и впоследствие обърнаха в своя полза. Беларусите не се дадоха лесно, като дишаха във врата на "тигрите", които се оказаха по-мобилизирани и не се отпуснаха. Във всички елементи те превъзхождаха противника, успяха да го надхитрят и да оформят добра разлика. Посрещането на домакините се пропука и до края не съумяха да направят нещо за промяната на положението си.

Възходящата линия на Хебър се запази и след това - воденият от Мартин Коста Бланко тим поведе убедително. Това не спря домакините да ги настигнат за пореден път, което запази интригата жива. От двете страни на мрежата борбата за всяка точка и всяка топка продължи. Технично отиграване на Якопо Масари изведе "тигрите" напред в средата на гейма, след това класата на тима ни отново оказа своето влияние. До края Шахтьор накъсваше играта с прекъсвания, но така и не намери ритъма, а с това загуби и възможността да продължи напред.

Най-резултатен бе Тодор Алексиев с 22 точки (1 блокада), Якопо Масари се отчете със 17 точки. Брадли Гънтър завърши с 12 точки (2 аса), Виктор Йосифов добави 11 точки (1 ас, 3 блокади). За съперника Павел Аудочанка приключи с 19 точки (2 блокади).

 

bgvolleyball.com