Гръцкият парламент прие договора от Преспа

25 Ян 2019 15:47

 

Гръцкият парламент ратифицира договора от Преспа със 153 гласа „за“ и 146 „против“, и един въздържал се. По този начин се отварят вратите на Македония за членство в НАТО и Европейския съюз.

Гръцкият лидер Алексис Ципрас и македонският премиер Зоран Заев си стиснаха ръцете през миналата година за новото име на Македония, което в продължение на дълги години блокираше опитите на бившата югославска република да влезе в НАТО и ЕС.

Гърция отказваше да даде зелена светлина на Скопие да стане част от европейското семейство заради съмнения, че може да има териториални претенции към едноименната област в Северна Гърция. В крайна сметка бе избрано името Република Северна Македония, а договорът от Преспа бе внесен за ратифициране в правителствата на двете държави.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас гласува първи, защото е избран в парламента от първи район на Атина. Гласуването, което се състоя със закъснение, бе проведено по избирателни райони. Депутатите от северните региони, граничещи с Република Македония, в по-голямата си част гласуваха против ратифицирането на договора.

Main Menu