Ердоган представи партийната програма за изборите на 31 март

01 Фев 2019 12:54

 

Партийната програма за предстоящите местни избори на 31 март, представена от турския президент и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), е централна тема на турските вестници днес.

Ердоган обеща прозрачност в местните органи на властта и обяви, че всички търгове на общините ще се излъчват на живо, пише в. "Милят".

Днес стигнахме дотук с успехите на местните ръководства, подчерта президентът. Разбира се, имахме и грешки, но нашият народ и историята са свидетели, че работихме с всички сили за това отново да свържем нашата страна с материалните и духовни цивилизационни ценности, добави той.

В програмата си ПСР се ангажира да разреши инфраструктурните и транспортни проблеми, да изгради умни и ориентирани към околната среда градове, да управлява заедно с народа, да осигури икономии и прозрачност в местната власт, предава БТА.

"Общините ще бъдат прозрачни" - този акцент извежда в заглавие днес в. "Тюркие". Президентът обяви, че след 31 март започват нова ера в общинарството, пише още вестникът. "Тюркие" откроява по-специално ангажиментите от предизборната програма на ПСР за "съвместно управление с гражданите" и за поставяне на "социалните услуги на преден план".

"С духа от '94 към нови хоризонти", пише и в. "Стар", а "Акшам" избира сходно заглавие - "Не със строежи, а с духа от '94".

"Ердоган извести нова ера след изборите на 31 март и огласи новата визия на ПСР за градоустройството", пише в. "Акшам". "През 1994 г отнехме общините от НРП (кемалистката Народнорепубликанска партия, сега в опозиция, бел.ред.), борихме се със смет, кал и дупки, справихме се с всичко", каза Ердоган, визирайки годината, в която стана кмет на Истанбул.

Президентът заяви, че ще бъдат разработени модели за развитие, уникални за географията, климата, историята и градската среда на Турция.

"Ще имаме простотата на селджукската архитектура и елегантността на османската архитектура, а днешните модерни линии ще вземат надмощие след това", каза Ердоган, цитиран от "Хюриет". В цяла Турция ще бъдат възприети "хоризонтални урбанизационни модели", каквито ще преобладават и в новоразвиващите се градски райони на Турция, предвижда ПСР.

Ресурсите на общините ще бъдат изразходвани ефективно и прозрачно, ангажира се още Ердоган.

"Обеща точно обратното на това, което с години правеше", коментира в заглавие опозиционният в. "Биргюн". Вестникът публикува за сравнение и две снимки в близост до емблематичния площад Таксим в Истанбул. Докато на първата, която е от 2005 г., се виждат две редици зелени дървета по протежение на близкия бул. "Истиклял", през 2019 г. те напълно отсъстват. Вестникът изрежда редица обещания в програмата на ПСР, които според изданието не отговарят на реалността до момента. Така например, опозиционното издание критикува ПСР за разрастване на непланираната урбанизация и за "еднолично управление" вместо обещавания плурализъм.

Main Menu