Анализатори очакват: Турската лира да потъне с 40% спрямо долара до края на третото тримесечие

02 Мар 2019 22:37

Курсът на турската лира спрямо долара ще потъне с 40% до края на третото тримесечие на 2019 г. Това прогнозира инвестиционна банка TD Securities пред Bloomberg. Очакванията са много по-песимистични спрямо тези, които други анализатори правят – за около 10% спад.

Кристиан Маджио, който е директор на отдела за стратегии за развиващите се пазари в TD, твърди, че обстоятелствата са се променили. Според него турската лира ще се срине, тъй като Централната банка ще трябва да вдигне основните лихви с 400 базисни пункта (4 процентни пункта) между юни и юли.
Турската лира ще бъде под силен натиск заради задълбочаващите се икономически проблеми, риска от висока инфлация и мрачните прогнози за турските банки.

Напрежението между САЩ и Турция през изминалото лято изтри една трета от стойността на лирата. Поради това кредитополучателите с дълг в чуждестранна валута изпитваха сериозни трудности в изплащането на своя заем. Турската централна банка реши да увеличи лихвите с 625 базисни пункта през септември и по този начин осигури до известна степен спокойствие за валутата. През последните месеци между 5.15 и 5.35 лири се равняват на един долар./economic.bg

Main Menu