Какво показа Балканската обиколка на терориста Брентън Тарант

17 Мар 2019 22:13

Австралиецът, който уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, в петък, е посещавал и Гърция. Това е поредната балканска страна, която разкрива, че е била посещавана от Брентън Тарант през последните няколко години.

 

28-годишният мъж е бил в Гърция три пъти през 2016 г., съобщи днес гръцкото министерство на гражданската защита в комюнике, цитирано от световните агенции и БТА.

България, Турция, Хърватия, Румъния, както и Унгария, вече потвърдиха, че Тарант е пребивавал на тяхна територия между 2016 и 2018 г.. По всичко личи, че е изучавал битки между християни и Османската империя.

Гръцката полиция разследва кои точно места в страната е посетил австралийският десен екстремист и евентуалните му контакти в Гърция. Тя проучва всички негови телефонни разговори и покупки на територията на страната.

Тарант е дошъл за първи път в Гърция с полет от Истанбул на 20 март 2016 г. Той е прекарал няколко дни на островите Крит и Санторини.

След това австралиецът е влизал в Гърция още два пъти - с транзитни полети съответно на 29 ноември и 10 декември 2016 г.

На оръжието, използвано от Тарант при нападението в петък, била изписана гръцка дума, означаваща "туркоубиец", отбелязва Асошиейтед прес.

 

Пътуванията из Балканите

От съобщенията в медиите става ясно, че младият австралиец е направил две пътувания на Балканите, което се потвърждава и от неговите постове в социалните мрежи.

Терористът от Крайстчърч на два пъти - за общо 47 дни, е бил в Турция в периода между март 2016 г. и септември-октомври същата година. Съществуват съмнения, че терористът вероятно е планирал нападение срещу джамии или молитвени домове в Турция.

 

В България Брентън Тарант е бил в периода 9-15 ноември 2018 г., пътувал е до исторически места, свързани с историята на Балканските страни и с битки с османската армия. Посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско. След което е заминал за Румъния.

Тарант е прекарал няколко дни в Румъния първо през 2016 г., когато е присъствал на военен парад пред Триумфалната арка в Букурещ. Върнал се в Румъния на 15 ноември миналата година, когато е кацнал на летище Отопени.

В Румъния Тарант е взел под наем кола и е посетил исторически места: замъка Пелеш, замъка Корвинов, манастира Воронец и други църкви. След това е преминал през Сибиу и Тимишоара и 11 дни по-късно е напуснал страната с кола през граничния пункт Куртич на границата с Унгария.

В Хърватия Тарант е бил през декември 2016 и януари 2017 г. Хърватският печат съобщи вчера, че Брентън Тарант е посетил тогава Загреб и няколко градове на адриатическото крайбрежие - Задар, Шибеник и Дубровник.

Във всички тези страни Тарант не е попадал в полезрението на полицията и спецслужбите - бил е просто турист, както обявиха властите. Всички страни започнаха разследване, за да изяснят "маршрута и възможните контакти" на тяхна територия на извършителя на нападенията срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч

Main Menu