Силно земетресение разтърси Югозападна Турция

20 Мар 2019 14:04

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер бе регистрирано в окръг Денизли, Югозападна Турция. След земетресението са последвали 28 вторични труса, съобщиха турските телевизии НТВ и СиЕнЕн-Тюрк, като се позовават на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По данни на телевизия НТВ при земетресението е била ранена една жена, която е скочила от първия етаж на жилищна сграда. При труса са се срутили 10-15 стари къщи в село в района и са били нанесени материални щети на други сгради.

Според информация на агенция Ройтерс трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер.

Епицентърът на земетресението от 5,5, регистрирано в 9,34 ч. местно време (8,34 ч. бълг. вр.), е бил в района на град Аджъпаям на дълбочина 11,3 километра, информира НТВ.

Последвали са 28 вторични труса, първите от които със сила 4,8; 4,5 и 4,2 по Рихтер. Преди земетресението с магнитуд 5,5 са били регистрирани 18 труса, които са били с магнитуд до 3,7 по Рихтер. Властите в град Аджъпаям обявиха днешния ден за неучебен, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

Земетресението е усетено в много окръзи в Турция, включително в Измир и Анталия. Кметът на град Аджъпаям Хулуси Шевкан съобщи пред НТВ, че в едно от селата в района има нанесени щети на къщи и властите взимат необходимите мерки.

Main Menu