Нов скандал между Анкара и Атина: Турски моряци се снимаха с турския флаг в Гърция

22 Мар 2019 14:28

 

Нов скандал избухна между натовските съюзници Гърция и Турция. Двете съседни държави са в обтегнати отношения, а последният повод за напрежение е снимка на турски моряци на гръцки остров, предадоха турските и гръцки медии.

Турското министерство на отбраната публикува снимка на двама водолази към специалния отряд SAS към Военноморските сили. Снимката беше споделена от Съюзническото морско командване на НАТО, но по-късно снимката беше изтрита от натовската страница. Атина реагира остро.

Кадърът е бил заснет по време на съвместни натовски учения, провели се на гръцкия остров Крит между 14 и 21 март. Турция обяви, че техните моряци са намерили подводна мина (тренировъчна) по време на ученията. Гърция обаче видя провокация във факта, че турски военнослужещи се снимат с турския флаг на гръцки остров.

Всичко това се случва на фона на повишеното напрежение между Атина и Анкара, които се обвиняват взаимно в провокации, а териториалните спорове не спират. Гръцкото министерство на отбраната обяви, че подводният кадър на елитните турски моряци е безцеремонна провокация. От Турция посочиха, че техният миночистач TCG Акчакоджа е акостирал на остров Крит като част от учението, организирано от гръцките им партньори.

Main Menu