Преспанското споразумение не може да бъде отменено

02 Апр 2019 22:03

 

Преспанският договор не може да бъде отменен. Това заяви македонският премиер Зоран Заев по време на съвместна пресконференция с гръцкия министър – председател Алексис Ципрас, съобщи македонското издание „Република“.

Според двамата лидери всички критики към споразумението и в двете страни са подбудени от политически причини. Заев заяви, че скоро всички критици на договора ще видят ползите от ръста в търговския и енергиен обмен между двете държави.

„Този договор носи само ползи и аз не вярвам, че той може да бъде отменен при смяна на властта в някоя от двете държави. Когато опозицията дойде на власт, а това някой ден ще стане, тя ще иска да запази постигнатото. Не мисля, че някой ще спре нашето предстоящо членство в НАТО или преговорите за членство в ЕС. Това е обвързано с договора“, заяви Заев.

В същото време министрите на отбраната на двете страни са подписали договор, според който гръцките военновъздушни сили ще патрулират и охраняват македонското въздушно пространство.

 

Ципрас заяви, че тази услуга ще бъде изцяло безплатна от страна на Гърция. Заев и Ципрас са обсъдили и начини за разширяване на сътрудничеството с България, Сърбия и Румъния.

Main Menu