И кюрдите обявиха война на Ердоган

14 Май 2019 14:54

 

Прокюрдската Демократична партия на народите (ПДН) обяви, че ще подкрепи кандидата на опозицията Екрем Имамоглу на вота за кмет на Истанбул на 23 юни.

Според информация на турската медия Хаберлер това решение е било взето на извънредна конференция на парламента на ПДН във връзка с предстоящия вот за кмет на Истанбул.

В огласеното официално решение от конференцията се посочва следното: "ПНД и на вота на 23 юни ще подкрепи силите на опозицията и нейния кандидат Екрем Имамоглу и заедно ще постигнем нова изборна победа".

В документа се подчертава още, че "Висшата избирателна комисия, отнемайки мандата на Имамоглу, който бе спечелен на 31 март, е потъпкала демократичния избор на населението на Истанбул. Манталитетът на действията срещу Имамоглу по нищо не се различава от манталитета, с който бе отнет мандатът на кмета на Диарбекир Гюлтен Къшънак".

 

Посочва се още, че на кметските постове в 96 общини, които са били спечелени от представители на ДПН, властта е назначила свои администратори и така е узурпирала свободния избор на избирателите от кюрдски произход.

Като подчертава, че вотът на 31 март е "допринесъл турският народ да си поеме свободно дъх и е проправил пътя за укрепване на демократичните сили", прокюрдската ДПН призовава всички свои симпатизанти масово да гласуват на 23 юни за кандидата на опозиционния демократичен алианс Екрем Имамоглу.

На вота на 31 март ДПН издигна свои кандидати само в населените компактно с кюрдско население области, а за кмет на Истанбул подкрепи Имамоглу.

Междувременно, в анализ за изборните резултати от 31 март на близкия до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) коментатор Мехмет Аджет от проправителствения вестник "Йени шафак" се посочва, че в компактно населените с кюрдско население райони на Истанбул над 80 на сто са гласували за Имамоглу.

Около пет на сто обаче от консервативните среди - бизнесмени, фондации и други близки до ПСР общности, в около 16 общини на мегаполиса не са гласували на 31 март, което се преценява като реакция срещу политиките на ПСР.

Main Menu