Турция: Дано човешката цена на инвестицията на VW да не е твърде висока

02 Юли 2019 08:37

 

На 11 юли Надзорният съвет на VW се очаква да вземе окончателното решение да построи първия си завод за пътнически автомобили в Турция, пише "Франкфуртер Алгемайне". Изданието напомня, че само България е останала като възможен друг избор на дестинация на немските инвеститори.

Въпреки че Турция не е член на ЕС, аргументите в нейна полза са, че тя се справя по-добре в други области: пазарът е голям, има достатъчно квалифицирани работници, има дълга история в автомобилната индустрия и разходите за труд са по-ниски, отколкото в ЕС.

И все пак планираните инвестиции в милиарди явно не въодушевяват синдикалните лидери в страната.

Правата на работниците стават все повече и повече в авторитарната държава. Синдикатите и активистите по правата на човека предупреждават, че режимът на президента Ердоган подкопава правото на стачка, затруднява членството в профсъюзите и арестува неудобни служители с неясни основания.

"Ние приветстваме възможността VW да изгради новия си завод в Турция," казва Еюп Озер, директор в металообработващите предприятия Birlesik Metal в Истанбул. "Но компанията трябва да се запита, на каква цена го прави. Трябва да се гарантира, че работниците в новото предприятие в Измир могат свободно да решат за членството си в синдиката и редовно да гласуват за своите синдикални представители. Не трябва да се случва във фабриката да се нарушават международните права и норми на ЕС, както отново и отново се случва в Турция", предупреждава Озер.

Говорител на VW вече увери, че компанията винаги гарантира, че „никакви човешки права не са нарушени от нашите бизнес дейности“.

Главният преговарящ с VW от турска страна Арда Ермут изтъкна предимствата на страната му, включително разумните заплати и малкото отсъствия от работа.

Озер обаче остава критичен и посочва, че заплащането в бранша е 2,40 евро на час, а новите работници получават минималната работна заплата от 1,40 евро. Той призовава VW да настояват за подобряване на основните човешки и правата на работниците в преговорите с Турция. "Ако тези въпроси не се изяснят, човешката цена на тази инвестиция би била твърде висока“, заявява директорът от Birlesik Metal./ Източник: Факти.бг

Main Menu