Ердоган: Укрепваме сигурността със С-400

15 Юли 2019 08:51

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече в неделя споразумение с Русия за доставката на противовъздушни ракетни системи С-400 най-важното споразумение в съвременната история на страната, предават TACC и БТА.

"В момента най-важното споразумение в нашата модерна история е споразумението за С-400. Системите за противовъздушна отбрана са предназначени да осигурят мир и сигурност в нашата страна. Другите стъпки, които предприемаме, са за подобряване на нашите отбранителни способности ", цитира думите на турския лидер новинарския портал Haberler. Ердоган повтори, че "контролът върху системите С-400 ще бъде изцяло в ръцете на турските въоръжени сили".

Президентът засегна и въпроса за доставката на американски изтребители от пето поколение F-35, които според различни изявления на Вашингтон могат да се провалят поради сделката C-400. "C-400 е една тема, F35 е съвсем различна. Досега сме платили 1,4 милиарда долара за F-35. Ако Турция бъде изтеглена от програмата F-35, цената на един самолет може да се увеличи с 7-8 милиона долара. Това не е просто решение. В този случай те ще трябва да върнат сумата, която сме платили," добави Ердоган.

Main Menu