Турция е неутрализирала над 4000 бойци на "Ислямска държава", убеждава посланик Улусой

17 Окт 2019 12:24

Операцията на Турция в Сирия "Източник на мир" не е противопоставяне между турци и кюрди, това е борба срещу ПКК и нейните клонове в Сирия. Това заяви турският посланик в София Хасан Улусой в интервю на БНТ.

Относно наложените санкции от Вашингтон към Турция и реакциите на международната общност, турският дипломат обясни, че реакции винаги ще има. Малки деца оставят под бомбените атаки, милиони хора бягат от Сирия - бягат от престъпността и войната, идват в страната. В такава ситуация какво биха направили другите страни, запита той.

 

Турция е неутрализирала над 4000 бойци на "Ислямска държава", тя ще поеме и своята отговорност след като прочисти територията, каза турският дипломат. Турция е единствената страна, която се бори срещу "Ислямска държава" на терен, каза той.

Той обясни военната операция в Северна Сирия като провеждала се на принципа на законната самоотбрана - целта е прочистване от терористични елементи и създаване на 30-35 км зона за сигурност. Терористичната ИДИЛ беше много активна, обясни той. През последната година извършиха над 300 нападения, даде пример посланик Улусой.

"Редно е терористите да се върнат в своите страни. Много от тях (членовете на техните семейства) са дошли от страни, членки на ЕС. Няма нито един български гражданин сред чуждестранните бойци-терористи", заяви турският дипломат.

Той изтъкна позицията на България, която е за поддържане на диалог.

На въпрос ще продължи ли Турция да спазва споразумението с ЕС и какво да очакваме в тази посока, той отговори: "Имаме прекрасно сътрудничество с България, което да служи за пример. Турция ще продължава да спазва споразумението с ЕС и да изпълнява своите договорености". По думите му ЕС не изпълнявала пълно финансовата част и визовата либерализация от споразумението.

 

Запитан дали Анкара има намерение да задейства чл. 5 от договора на НАТО, той отговори, че веднъж вече е прилаган чл. 5 - САЩ се позова на него след атаката от Ал Кайда и много страни, включително Турция се включиха в операцията с Афганистан. Очакваме най-малкото разбиране и проявяване на солидарност, допълни турският посланик.

Main Menu