Има шанс за насрочване на преговори за ЕС на Македония и Албания, убеден Любчо Нешков

18 Окт 2019 13:19

Още има малък шанс за започване на преговори за членство на Македония и Албания.

Това заяви в студиото на Нова телевизия журналистът Любчо Нешков. Според него, ако се стигне до блокада, това ще означава три неща - грубо погазване на правилата на ЕС, опасност от дестабилизация в региона и брутален удар срещу външнополитическите приоритети на България.

 

През юли имаше среща на върха, на която бе решено - най-късно през октомври Македония и Албания започват преговори.

За опасността от дестабилизация той цитира лидера на опозицията в Македония, който каза, че излизат на улицата и няма да се прибират в къщи.

Кой е лидерът на опозицията в Македония - Мицковски, Николовски, които са пряко избрани от Никола Груевски. Те не приемат договора с България, не приемат Преспанския договор. До къде ще доведе това нещо, запита реторично той.

Относно третата последица от евентуална блокада на Македония и Албания за ЕС Нешков заяви, че това е удар срещу България. За пръв път от много години имаме много ясни външнополитически приоритети.

Нямаше да има Преспанско споразумение, ако нямаше Споразумението между България и Македония. Част от това споразумение беше договорено през месец май, каза той.

В Белград отиде Еманюел Макрон, обяви Сърбия като основен съюзник на Франция в региона. Той обяви това пред министъра на информацията на Милошевич, който сега е президент - Александър Вучич, пред говорителя на Милошевич, който сега е външен министър - Ивица Дачич, пред вицепремиера на Милошевич и председател на парламента Мая Гойкович и дясна ръка на Милошевич, който е министър на отбраната - Александър Вулин, обясни позицията си Нешков.

"Вие подкрепяте страна, която няма ясни граници - Сърбия твърди, че Косово е част от Сърбия. И вие преговаряте с нея, а страната, която промени името си - Македония промени името си (вече е Северна Македония - б.р.), за да започне преговори", каза Любчо Нешков относно отлагането началото на преговорите на Македония и Албания за членство в ЕС.

Той преразказа думите на Макрон в Сърбия - "вие изпълнихте нашите изисквания, вие изпълнихте реформите. Извиняваме се, в момента ние трябва да променим нещата. Кой променя условията в движение", запита Нешков.

Кои са тези правила, запита той. Как ще накарате Косово и Сърбия да постигнат споразумение за членство, когато след 6 месеца може да кажете, че няма да има членство и започване на преговори за ЕС. Това е отстъпление", категоричен бе Нешков.

След като стана ясно, че няма дата за започване на преговори на Северна Македония и Албания за ЕС вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че Македония още не е готова за началото на преговорите за ЕС.

"Има време да преосмислят какво искат да правят, да преосмислят и да разберат, че кандидатстват не за Съветския съюз, а за Европейския съюз. С техните разбирания за история, за политика, за морал - те са по-достойни за Съветския съюз, а не за Европейския съюз, все още. Говоря за Македония", каза Каракачанов.

На тези думи журналистът Любчо Нешков, който е роден в Скопие, само попита: "Той в Крим ли говори тези неща".

По думите на Нешков нарушаването на отношенията между България и Северна Македония започна миналата година, когато Патриотите пропуснаха призива на македонците ние да станем "църква майка". Какво повече трябваше да получим като искане? Ако Балканите бъдат изолирани, какво ще чакаме ние? Сътресенията ли", попита Нешков.

Според него, ако България има нормални отношения с Македония, патриотизмът на някои ще изчезне. По думите му премиерът на Македония Зоран Заев трябва да направи преброяване, за да се види, че албанците там са под 20%. Второто и да види избирателните списъци, защото Македония е под 2,2 млн. души. "В Македония, в най-добрия случай живеят 1,5 млн. души.

Популизмът и национализмът не са местно, а геополитическо явление. Париж - Льо Пен, Алтернативата в Германия, Салвини в Италия, Орбан - Унгария, защо падна правителството на Курц, чии пари искаха да получат тези хора. Къде са обърнати техните погледи, запита реторично той.

Той призова президентът да не чака години за свикване на ново заседание на КСНС. Ако Балканите бъдат изолирани, ние какво ще чакаме - сътресенията ли, каза Любчо Нешков.

Според него сега "всичко е в ръцете на премиерите на двете страни, които имат много тежък проблем с обкръжението си"./news.bg

 

Main Menu