Българинът, който нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, бил заразен с ХИВ

18 Ян 2020 20:01

32-годишен български гражданин е прострелян смъртоносно в Истанбул, съобщиха от МВР.

Това е станало при акция на турската полиция, след като мъжът, който според местни медии се казва Милен Бахчеванов, нахлул с мачете в заведение и предизвикал безредици. Кървавият инцидент се е случил около 23.30 часа в ресторант на ул. "Шехит Камил Балкан" в кв. Байрампаша.

Установено е, че българинът има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи.

По информация на агенция DHA Бахчеванов опитал да вземе заложник, барикадирал се и ранил охранител, след което бил прострелян от полицай. По-късно българинът починал в болница.

Не е ясно какви са причините за действията му. След като влязъл в заведението видимо неадекватен, той се качил на втория етаж и там се опитал да вземе заложник. След като не успял, започнал да чупи всичко наоколо. След като бил притиснат в един от ъглите от персонал и клиенти, той си направил барикада с маси и столове до стълбите, за да попречи на достъпа до етажа.

През това време изпадналите в паника посетители успели да избягат навън. Изпратените на място пожарникари опитали да повалят Бахчеванов с водна струя, но не успели. Полицаи пробвали да водят преговори с него на няколко езика, но също неуспешно. Тогава пуснали лютив газ.

Съвсем обезумял, младият мъж се нахвърлил върху униформените и тогава ранил в ръката с мачетето охранител, който се опитвал да помогне. Сънародникът ни продължил да размахва острието и тогава бил прострелян в крака. Лекарите обаче не успели да го спасят заради силна кръвозагуба.

Раненият от него мъж е без опасност за живота, направени са 10 шева на ръката му.

Установено е, че преди да нахлуе в заведението, Бахчеванов е вечерял в друг ресторант. У него са намерени Библия, икона на Исус Христос и статуетка на Богородица.

Той пристигнал от България в Турция през Малко Търново-Къркларели на 14 януари. Не е ясно къде е пребивавал и срещал ли се е с някого. Лабораторните изследвания в болницата са показали, че е заразен с вируса ХИВ.

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е осъществила контакт по полицейските информационни канали с Турция, уточниха от МВР. Задграничният представител на ведомството има готовност да окаже съдействие на разследването, ако такова бъде поискано. До момента в Генералното ни консулство в Истанбул не е получена официална информация от властите. Работи се по случая като са предприети действия по установяване на допълнителни данни. Инициирани са проверки и е отправено официално запитване до турските власти, от които се очаква получаване на подробна информация.

Main Menu