Скопие: Има още три дни, за да се разберем с България

15 Ное 2020 09:40

Остават още три дни срок да се договорим с България за езика и идентичността,

постигнат е договор по 7-8 въпроса, заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи и добави, че Скопие няма да се откаже да търси решение, съобщиха македонските медии.

Той информира, че Република Северна Македония и България са постигнали напредък по седем или осем въпроса, които са от голямо значение и за двете страни.

"Имаме още три дни и ще работим до последния момент да докажем, че европейската ни интеграция е важна не само за Северна Македония, а и за България и всички други членки на съюза", каза Османи на пресконференция.

Той добави, че не може да се очаква отдавнашни несъгласия да може да бъдат решени за три дни, но се надява на възстановяване на доверието в процеса, започнал през 2017 г.

Османи не пожела да коментира възможните решения на срещата на Съвета на външните министри на ЕС във вторник и позицията на България, като подчерта, че позицията на Република Северна Македония е ясна.

Междувременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини премиера Зоран Заев, че е "избор" на проблемите поради начина, по който води преговорите и предупреди, че ако правителството не защити националните интереси, народът ще се вдигне на бунт.

 

Ако правителството постигне решение с България, като защити нашия македонски език и неговата история, без да се откаже от македонското малцинство в България и в което фашистите няма да бъдат наричани администратори, ще им стисна ръка и ще ги поздравя, че са защитили македонските национални интереси, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на пресконференция днес, съобщават македонските информационни сайтове.

"Но предупреждавам, ако в същото време правителството се опитва да преговаря за решение, което да отрича нашата идентичност, историята, антропологията на нашия македонски език, неговата специфика, в което да унизи жертвите на македонските дейци, които се бореха за съвременна независима македонска държава, ако преговаря за решение, с което да се откаже от македонското малцинство в източната ни съседка, ако преговаря за решение, което подразбира, че окупаторът е бил администратор, тогава, обещавам ви, народът ще се вдигне. Същия ден, из цяла Македония", каза Мицкоски.

Той добави, че в изминалия период се е въздържал да да изразява публично позиции за спора с България, като е имал предвид важността на разговорите и интереса Македония да започне преговорите с ЕС, но сега обвини премиера Зоран Заев, че е "избор" на проблемите поради начина, по който води преговорите.

 

Main Menu