ЕК представя указания за отворени граници в ЕС

16 Мар 2020 07:25

Европейската комисия ще представи днес указания за оставяне на границите в ЕС отворени в условията на мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус. Целта е да не бъде блокирано снабдяването със стоки от първа необходимост и медицинско оборудване, обяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Във видеоизявление, публикувано в Туитър, Фон дер Лайен призова за запазване на безпрепятствения стокообмен в ЕС.

Европейският съюз ограничава износа на предпазно медицинско оборудване, за да гарантира собствените си нужди на фона на разпространението на новия коронавирус, каза още председателката на ЕК, цитирана от Франс прес.

Тя съобщи, че ЕС е създал "система за разрешаване на износа на тези (медицински) средства". Това означава, че износът на предпазно медицинско оборудване извън Европейския съюз ще трябва да получава разрешение от правителствата на страните членки.

Сега е необходимо страните членки да предоставят такова оборудване на Италия, която в момента е в най-голяма нужда, но други държави вероятно ще се нуждаят от такава помощ на по-късен етап, отбеляза Фон дер Лайен.

Main Menu