Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

12 Мар 2024 14:53

Руски военни блогъри и телеграм таблоидът "База" твърдят във вторник сутринта, че в Курска област близо до село Теткино, което се намира на границата с Украйна, има "стрелба" и "работа и артилерия". Други доклади споменават Белгородска област, обобщава Би Би Си.

Телеграм каналът на "легиона" "Свобода на Русия", забранен в Русия като терористична организация, публикува публикация с думите "пресякохме границата" и видео, заснето през нощта, което показва движението на някакъв вид бронирана машина .Изданието РБК-Украйна, позовавайки се на източници в спецслужбите, твърди, че някакъв "Сибирски легион" (не се знае какъв е), Руски доброволчески корпус (РДК) (също забранен в Русия като терористична организация) и "Свобода на Русия" са " водили на битки" в Белгородска област (също близо до границата).

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува кратко 47-секундно видео, в което заявява, че снощи "беше неспокойна нощ". Във видеото той говори за "мащабна атака с дронове" в региона, като в надписа към публикацията той уточни, че те са били 11.

Едва след това губернаторът съобщава, че "от сутринта се води обстрел на село Теткино... имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група - Би Би Си) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив."

Руското Министерство на отбраната заяви в изявление, че в 03:00 ч. московско време, "след интензивен обстрел на цивилни цели", диверсантите "с подкрепата на танкове и бойни бронирани машини са се опитали да нахлуят едновременно на територията на Руската федерация в три посоки в районите на селищата Одноробовка и Нехотеевка и Сдарюшино, Белгородска област."

Министерството на отбраната твърди, че "няма нарушения на държавната граница", а противникът е "понесъл значителни загуби".В същото време представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна даде следния коментар: изброените формирования "действат като самостоятелни части, тъй като се състоят от руски граждани". "Сега вероятно има съвместна операция между тези части", каза той пред Канал 24.

Воюващите на страната на Украйна формирования ("Свобода на Русия" и РДК) многократно са обявявали диверсионни атаки, в някои случаи това е потвърждавано от руските власти.

Руският журналист Андрей Руденко също твърди в своя телеграм канал, че "в Белгородска област сутринта врагът е направил опит за пробив" и "изпрати три бронетранспортьора до югоизточната граница на Грайворонски район" (това е Белгородска област). . Според Руденко в Курска област в района на Теткино е имало "опит за пробив на границата", "част от вражеските сили са били унищожени, останалите са отстъпили".

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, който по-рано съобщи за нападения с дронове в нощта на 12 март, сега пише, че град Шебекино (също на границата с Украйна) е бил обстрелван от въоръжените сили на Украйна: "има един пострадал - жена е с охлузна рана на лицето", "има различни щети по шест частни домакинства, постройки на магазини, централна районна болница, детска градина и техникум".

Main Menu