40 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

22 Мар 2024 22:03

В концертната зала "Крокус сити хол" в района на Красногорск край Москва в петък вечерта е имало въоръжено нападение. Чути са взривове, избухнал е и пожар, който е обхванал сградата.

По последни данни са загинали най-малко 40 души, съобщава се и за стотици ранени. Според източници обаче, броят на жертвите може да е много по-голям.

Над 30 областни и 20 столични екипи на Бърза помощ са били изпратени.

Също така заради пожара повече от 100 души са останали блокирани в сградата. 10 автобуса са били изпратени за евакуация от мястото на трагедията, са съобщили от Министерството на транспорта на Москва.

Според РИА Новости трима души в камуфлажни дрехи са открили огън. Стрелбата е започнала на партерния етаж.

ТАСС съобщава, че на място са службите СОБР и ОМОН, а също и пожарни. Около 1/3 от сградата е обхваната от пламъци, а пожарната служба е дала високо ниво на сложност.

По информация на ТАСС стрелбата се е провела с автоматично оръжие. Има данни и за взрив, вследствие на който се е разразил и голям пожар. На видеоклипове в социалните мрежи се вижда стълб от дим над сградата.Стрелбата е започнала преди началото на концерта на рок групата "Пикник".

След това, според кореспондента на РИА, който е на място, нападателите са хвърлили граната или бомба, която е предизвикала пожар.

Органите на реда и спасителните служби работят на мястото, е заявил представител на ръководството пред "Интерфакс", отказвайки други коментари.

Още преди да се съобщят официални данни за ранените и загиналите държавната ТАСС съобщи, че патриарх Кирил се моли за пострадалите. Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че кметството ще окаже подкрепа на тях и семействата им.

В столицата Москва и целия окръг Подолск са отменени всички масови мероприятия във връзка със стрелбата, съобщиха властите.Движението по 65-67 км на Московския околовръстен път в района на бедствието е затруднено. Станция Мякинино работи нормално.

Главното следствено управление на Руския образува наказателно дело за терористичен акт. Неизвестни лица в камуфлажни дрехи са нахлули в "Крокус Сити Хол" и започнали да стрелят преди началото на концерт, са съобщили от Главната прокуратура на Руската федерация.

Прокурорът на Московска област Сергей Забатурин от името на главния прокурор на Русия Игор Краснов координира действията на органите на реда.

Белият дом изрази съболезнования за нападението и отхвърли каквато и да е роля на Украйна. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че "няма никакви индикации", че Украйна е замесена в "ужасната" атака."Снимките и кадрите са ужасни и трудни за гледане и мислите ни очевидно ще бъдат с жертвите на тази ужасна, ужасна стрелба", каза той пред репортери.

Посолството на САЩ в Русия предупреди по-рано този месец, че "екстремисти" имат планове за атака в Москва.

То издаде предупреждението си няколко часа, след като Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), заяви, че е осуетила нападение срещу синагога в Москва от клетка на групировката "Ислямска държава".

Запитан за сигнала, Кърби каза, че не е свързан с атаката, извършена в петък.

"Не съм запознат с предварителна информация, която сме имали за тази ужасна атака, каза той. Ще оставя Държавния департамент да говори за това, но не мисля, че това е свързано с тази конкретна атака".Русия каза в петък, че ако Съединените щати знаят със сигурност, че Украйна не е замесена в инцидент с масова стрелба в концертна зала близо до Москва, Вашингтон трябва да сподели всяка информация, с която разполага.

"Белият дом заяви, че не вижда признаци, че Украйна или украинци са замесени в терористичната атака в Москва, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова. На базата на какво служителите във Вашингтон си правят някакви заключения насред трагедията за нечия невинност?"

Main Menu