Украйна отрича да е замесена в терористичната атака в Москва

22 Мар 2024 23:06

Украйна отрича да е замесена в терористичната атака в концертната зала в Москва. Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк каза, че Украйна „определено няма нищо общо“ със случилото се в Crocus City Hall.

Руският доброволчески корпус, който се бие на страната на Украйна, също отрече да е замесен в терористичната атака. Легионът "Свобода на Русия" заяви, че обвинява "терористичния режим на Путин" за инцидента. „Вече се сблъскахме с подобни прояви на диктатурата на Кремъл от първите дни на власт на Путин и не сме изненадани от поредната кървава провокация. Подготвяше се терористична атака. Както и медийното ѝ отразяване“, се казва в изявление на легиона.По време на стрелбата в залата е имало повече от шест хиляди души - всички билети за концерта на група "Пикник" са били разпродадени. Докато хората напускат Crocus City Hall, там избухват няколко експлозии. Сградата се е запалила, част от нея е обхваната от пламъци. На мястото на инцидента пристигат пожарникари и войници, както и губернаторът на Московска област.

Кореспондент на РИА Новости съобщи, че най-малко трима души в камуфлаж са нахлули и са открили огън с автоматично оръжие. След това, каза той, те хвърлили граната или запалителна бомба, която предизвикала пожар. Хората в залата легнали на пода и след 15-20 минути започнали да изпълзяват, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Телеграм каналът „Внимание, новини“ публикува видео, на което се вижда как най-малко трима мъже, облечени в камуфлаж, стрелят от упор по хора, които се опитват да се скрият в ъгъла на залата. Кореспондент на Msk1 съобщава от мястото на инцидента, че телата на загиналите са на улицата.

Първите пострадали от стрелбата са хоспитализирани, съобщи помощник-министърът на здравеопазването Михаил Мурашко. В телеграм каналите се появиха първите списъци на ранените в резултат на стрелбата.Някои хора може да са се укрили на приземния етаж, а други са били откъснати от огъня на четвъртия етаж, пише Baza.

Пристигналите на място пожарникари са евакуирали около 100 души от сградата, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Кореспондент на ТАСС съобщава, че на покрива има чакащи помощ хора. След първата експлозия, както съобщи кореспондентът на "Caution News", в сградата се чула друга експлозия.

Телеграм каналът Msk1 съобщава, че три групи специални части вече са влезли в сградата. Последният етаж започнал да се руши от огъня.

Очевидец каза пред телеграм канала Mash, че в сградата е имало „най-малко петима брадати“. „Те действаха като подготвени и обучени бойци. В момента на преминаване през сградата те убиха охраната и хората, стоящи на вратите. След това блокираха главния вход”, каза той.

Според Телеграм канала Mash охраната не е проверявала чанти и дрехи на входа, а металдетекторите са били изключени.От нападнатата тази вечер концертна зала "Крокус сити хол" край Москва са били евакуирани всички членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област, предаде ТАСС, като се позова на представители на оркестъра. Те казаха, че членовете на оркестъра са невредими.

Омбудсманът Татяна Москалкова също нарече стрелбата терористична атака. Кметът на Москва Сергей Собянин нарече стрелбата „ужасна трагедия“ и каза, че всички спортни, културни и други обществени събития в града са били отменени през уикенда. На място е отишъл и губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, създаден е оперативен щаб, каза той.

ФСБ заяви, че специалните служби „вземат всички необходими мерки във връзка със случващото се“ в Crocus City Hall.

Мерките за сигурност са засилени на летищата в Москва, съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт. Пътниците на четири столични летища бяха помолени да пристигнат по-рано. Руските железници също обявиха засилени мерки за сигурност.

Main Menu