Мадуро скъса отношенията с Колумбия

24 Фев 2019 10:23

Президентът на Венецуела Николас Мадуро скъса дипломатическите отношения с Колумбия, съобщава АП.

"Нашето търпение е изчерпано, вече не можем да се примирим с факта, че територията на Колумбия се използва за нападение срещу Венецуела. Поради тази причина реших да прекъсна всички политически и дипломатически отношения с фашисткото правителство на Колумбия, обяви Мадуро.

Колумбийският посланик в Каракас и дипломати ще бъдат изгонени в рамките на 24 часа.

По-рано, на 23 февруари, на границата с Колумбия започна разгръщането на лоялни военни сили на Мадуро. Влошаването се случи поради продължаващите опити от опозицията да достави хуманитарна помощ.

Камионите се опитват да проникнат във Венецуела от Колумбия и Бразилия. Първият камион с хуманитарна помощ от Бразилия се сблъска с военен кордон и беше принуден да се върне, според бразилските медии. По-късно обаче самопровъзгласеният президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който оглавява опозицията, каза, че превозните средства с товар все още са влезли във Венецуела.

Политическата криза във Венецуела ескалира след като Гуайдо обяви себе си за президент. Той бе подкрепен от Съединените щати, редица страни от Латинска Америка, а редица европейски страни заявиха, че са готови да признаят Гуайидо. Русия, Турция, Куба изразиха подкрепа за Мадуро. Венецуелската армия също остава на страната на Никола Мадуро.

От няколко години във Венецуела продължава ситуацията на остра политическа и икономическа криза. В страната има недостиг на основни нужди и хиперинфлация. Според данните на опозиционното Народно събрание на Венецуела за 12 месеца до ноември 2018 г. инфлацията в страната е била 120 000%. Така до края на 2018 г. цените са се удвоили средно на всеки 19 дни.