Седем войни, възникнали поради нелепи причини

02 Мар 2019 21:02

 

В историята има войни, които са известни с това, че причините за възникването им са наистина абсурдни. Ето седем войни, възникнали поради нелепи причини:

Войната между Чили, Боливия и Перу (1879-1884 г.)

Наричат я още "Гуано война", "Втора тихоокеанска война" или "Селитрена война". Причината за възникването на тази война били залежите на Боливия с т.н "гуано" или преведено - изпражнения от птици. "Гуаното" е основната суровина за добива на фосфати. Използвали ги в производството на торове и барут. В пустинята Атакама, която се е намирала в териториите на Перу и Боливия, имало огромни полета с „гуано“. Тъй като средствата за проучването на суровината били огромни за двете държави, те предоставили тази задача на чилийски организации. Но с течение на времето Боливия и Перу решили да ограничат правомощията на Чили върху залежите и така възникнала войната.

Жертвите във войната били над 13 000 души. Победител е Чили, която успяла да отмъкне цяла пустинна брегова линия.

Войната между Англия и Франция (1152-1453 г.)

През 1137 г. френския крал Луи VII сключва брак с херцогинята на Аквитания – Елинор. Освен с жена, кралят се сдобил и с две богати френски провинции. Макар и бракът им да бил на пръв поглед щастлив, завръщане на краля от кръстоносен поход става повод за развод. Херцогинята не харесала съпруга си, който бил избръснал брадата си. Тя му казала да си я пусне отново, но след като отказал, последвал развод. Елинор заминала за Англия, омъжила се за Хенри II, но си и поискала двете френски провинции. Отказът на Луи VII станал повод за нова война между Англия и Франция.

Войната между Мексико и Франция (1838-1839 г.)

Войната между Мексико и Франция започнала заради френския сладкар Ремонтел. Той искал обезщетение от мексиканските власти, тъй като по време на размирици сладкарницата му е била унищожена. Тъй като не е получил нищо, десет години по-късно се обърнал за помощ към краля на Франция – Луи Филип I. Кралят разпоредил изплащането на 600 000 песос на французите, които били пострадали заради размириците. Мексико отказало, при което кралят блокирал всички пристанища на Мексико и избухнала война, която продължила една година. В крайна сметка президентът на Мексико се съгласил да изплати дълга и Франция оттеглила военните си сили.

Войната на Абс и Дубиян (610-650 г.)

Войната между арабските племена Абс и Дубиян продължила 40 години, а причината била конно състезание. Племето Абс се състезавало с кон, наречен Дахис, a племето Дубиян, с кон, носещ името Габра, а залогът е бил сто камили. В началото Габра водел, но е бил изпреварен от Дахис. Но състезателят от племето Абс бил обвинен в измама, тъй като избутал претендента си малко преди финала. Губещото племе отказало да плати залога, защото се чувствало измамено и започнала война, чийто край до ден днешен не е ясен.

Рибната война между Исландия и Великобритания (1972 - 1976 г.)

Причината за войнатабили правата за риболов на Исландия и Великобритания. През 1958г. Исландия самоволно увеличила риболовните си граници от 6 км на 12 км, а през 1972 до 80 км. Двете страни първоначално се споразумели за граници, до които британските рибари ще могат до ловуват. Но след като то изтекло, Ирландия за трети път увеличила границите си. Този път от 80км до малко над 320 км, като забранила на британските рибари да нахлуват в ирландските води. В крайна сметка, след намесата на НАТО, двете държави стигнали до мирно споразумение.

Войната срещу птиците Ему - (1928-1932г.)

Вероятно най-неравностойната война в тази класация е войната срещу птиците ему в Австралия. Проблемът на жителите на австралийския окръг Кемпиън бил, че заради дълга суша, местните птици ему започнали масово да причиняват сериозни щети, нападайки фермите в търсене на храна.

През 1932 г. военния министър, изпратил в района екип от военни с две картечници и 10 000 патрона. Започнала военна операция за унищожаване на големите птици.

Войната приключила със срамно поражение за хората. Били убити около 1000 емутa с близо 10 000 изстреляни патрона.

След време птиците си тръгнали, но само защото житото било прибрано и вече нямало достатъчно храна, която да заграбват от фермите.

Граничен конфликт между Гърция и България - 1925 г.

Куче станало причина за военен конфликт между Гърция и България. През 1925 г. гръцки граничар тръгнал да търси кучето си и преминал границата, навлизайки в българска територия. След конфликт с българските граничари, той бил застрелян. На следващия ден гърците унищожили цялата българска застава, а малко след това Гърция нападнала България и превзела няколко български села в района на град Петрич.

Благодарение на бързата дипломатическа мисия на българските политици и намесата на Лигата на нациите, войната не се разраснала. Проведено било разследване за причината на агресията на южната ни съседка. На Гърция било наредено да изтегли войските си от българска територия и да плати голямо парично обезщетение на страната ни за причинените щети.

Main Menu