Русия иска ООН да изключи Естония

05 Апр 2019 17:36

Руски представител призова ООН да изключи Естония от своите редове, съобщи РИА Новости.

Призивът дойде от заместник – председателя на Комисията по образование и наука към Държавната дума Борис Чернишов. Той е недоволен от думи на естонския президент Керсти Калюлайд.

По-рано Калюлайд заяви, че изучаването на руски език в училищата представлява заплаха за естонските език и култура. Чернишев припомни, че страната е загубила от санкциите срещу Кремъл, заради спирането на вноса на рибата килка.

„Всички онези, които искат да мразят руския език и руската култура, искат да смажат един от най-великите езици. Те могат да се озоват не само на подсъдимата скамейка в Хагския трибунал, но да се озоват и пред съда на историята. Моля да изключите Естония от редиците на ООН, тъй като със своите действия тя насажда фашизъм и ненавист към рускоговорящото население. Мисля, че налагането на санкциите срещу Естония от страна на ООН ще бъде правилна мярка“, заяви Чернишев.

Според разпоредбите на ООН, страна може да бъде изключена от организацията само при системно нарушаване на правилата от устава. До сега това не се е случвало./fakti.bg

Main Menu