България проверява в Европол дали убиецът от Чикаго има криминално минало

16 Окт 2019 13:45

Двама представители на България са провели работна среща с чикагската полиция за убийството, в което загинаха трима български граждани, съобщиха от вътрешното ведомство.

Единият е представителят на българското вътрешно ведомство в САЩ Георги Овчаров. Той трябва да окаже пълно съдействие на местната полиция и да защити интереса на българските граждани. Другият е Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

 

Те проведоха работна среща със сержант Перес, водещ разследването на чикагската полиция по извършеното тежко криминално престъпление.

Целта е двамата да окажат пълно съдействие на местната полиция и да защитят интереса на българските граждани, които живеят там. България е поела ангажимент да подпомогне разследването като направи необходимите проверки чрез европейските служби да се разбере за евентуално криминално минало или подобни прояви на убиеца на територията на Европа.

Българските представители се запознаха с актуалната информация и детайли по разследването. Извършителят - 67-годишният полски имигрант Кщищоф Марек, е с постоянна мярка за неотклонение. Повдигнати са му пет обвинения за убийство първа степен. Според законодателството на щата Илинойс се очаква да му бъдат поискани пет доживотни присъди, тъй като в щата няма смъртно наказание.

Арестуваният има служебен адвокат и по негов съвет той не дава никакви изявления по случая. Според водещите разследването българските граждани са станали невинна жертва на ментално нестабилен човек.

По време на обиските в дома му са открити детайли, които ясно сочат че мъжът е имал мания за преследване и е психически нестабилен.

Представителят на МВР Овчаров уточни, че от самото начало на инцидента случаят се координира лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и по негово разпореждане той е командирован в Чикаго./news.bg

Main Menu