Иран призна, че е свалил украинския самолет в Техеран

11 Ян 2020 08:56

Иран призна, че са отговорни за катастрофата на украинския Boeing 737 в Техеран, но подчертаха, че това е станало "неволно" и трагедията е причинена от "човешка грешка".

Катастрофата е причинена от човешка грешка и "американския авантюризъм", заяви иранският външен министър в туит днес, предаде Ройтерс.

"Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа", написа Мохамад Джавад Зариф, като изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до военен обект на Гвардията на Ислямската революция. По тази причина самолетът е бил сбъркан с "враждебна цел и свален неумишлено поради човешка грешка. Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Самолетът "Боинг" се разби в сряда, малко след излитането от Техеран, при което загинаха всички 176 души на борда. Западни представители заявиха, че предварителното разузнаване сочи, че самолетът е бил свален от Иран на фона на атаките си върху цели в САЩ, но Техеран първоначално отрече твърдението, преди да признае грешката.

Main Menu