Русия пуска 40 нови кораба с уникални хиперзвукови ударни комплекси

26 Юли 2020 16:04

На Главния военноморски парад в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин обяви, че през 2020 г. в състава на руските военноморски сили ще бъдат приети 40 нови кораба, а акцентът ще бъде поставен върху оборудването с уникални хиперзвукови ударни комплекси, съобщава ТАСС.

"Тази година четиридесет кораба и плавателни съдове от различни класове ще бъдат приети в състава на флота (...) Уникалните преимущества и увеличаване на бойните възможности на флота ще бъдат постигнати чрез масовото внедряване на модерни цифрови технологии, нямащи аналози в света хиперзвукови ударни комплекси, безпилотни подводни апарати, за сметка на най-ефективните средства за отбрана", изтъкна руският държавен глава.

 

Путин каза още, че "преди няколко дни в три водещи корабостроителници на Русия започна строителството на още шест нови кораба". В същото време той подчертал, че ВМС на Русия включва кораби, оборудвани с високоточно оръжие, стратегически подводни крайцери и многоцелеви подводници, както и най-новите самолети и други летатални апарати, уникални оръжия и специална техника. По думите му нивото на оборудване на руския флот постоянно растяло.

Путин отбеляза, че руският военен флот изпълнявал достойно най-сложните задачи, като безупречно служел на отечеството. "Военни кораби, плаващи под знамето на легендарния Андреевски флаг, целият личен състав на военноморския флот изпълнява достойно най-сложните задачи", каза той.

Обръщайки се към моряците, ветераните и всички руснаци, руският президент напомнил, че ВМС "охранява суверенитета на родната страна повече от три века, твърдо защитавайки нейните интереси".

 

"Днес ние почитаме защитниците на морските граници на Отечеството, смелите герои на дългите походи, всички, които са свързали живота си с надводните и подводните сили, с морската авиация, безстрашните морски пехотинци, които служат в крайбрежните отбранителни сили, гарантират бойната готовност на военноморските части и, разбира се, тези, които проектират и строят новата морска техника", добави Путин, като поздрави всички за "празника на доблестния, обвит от неугасваща слава руски военен флот".

По думите му подобно безупречно служене на хората и на родното отечество "отразява уникалната морска душа на всеки моряк и офицер".

Путин каза, че се гордее с военните победи на велики сънародници и с такива постижения като откриването на Антарктида от руски моряци.

Той припомнил, че през 2020 г. се отбелязват две столетия от това глобално значимо събитие. Президентът също отдаде почит на паметта и уважението на героите от Великата Отечествена война и на всички поколения военноморски командири, моряци, корабостроители и пионери.

"Благодарение на тяхната непоколебимост, талант и преданост към Родината Русия завинаги е придобила славата на велика морска сила", отбеляза руският държавен глава и добави, че тази историческа приемственост била неразривна.

Main Menu