43% от българите не закусват всеки ден

24 Ян 2019 16:35

София, 24 януари 2019 – Днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети с тестени закуски (вкл. банички). Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.

Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.

59% от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове. Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.
„За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия, макронутриенти и необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи“ – заяви на събитието д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински Университет - София, специалност „Хранене и диететика“. „Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня“ – добави още тя.

Новите 100% плодови продукти Cappy+ и Cappy Smoothie се явяват именно в отговор на нарастващата нужда от бърз и лесен, надежден продукт за забързания градски човек, осигуряващ така необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, както за пълноценен старт на деня, така и като порция свежест между храненията. Cappy+ и Cappy Smoothie отговарят на най-високите стандарти за качествен състав, като тонизират тялото сутрин и дават енергия. Те са лесен и добър начин да се набави част от необходимата дневна порция витамини и минерали за деня.

Cappy Smoothie е съчетание от 100% плодови сокове и плодови пюрета. Продуктът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар. Създаден е от прецизно подбрани плодове. Комбинацията от истински плодови вкусове (не от концентрат) и полезни хранителни вещества в удобна опаковка носи усещане за ситост и доставя на тялото необходимите витамини и минерали.

Cappy+ е съчетание от 100% сок от плодове и зеленчуци, обогатен с витамини и минерали, който не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и добавена захар. Серията Cappy+ осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием на витамини и минерали според Физиологичните норми на хранене на Министерството за здравеопазване. Така например, Cappy+ с витамин С осигурява 72% от препоръчителния дневен прием при мъжете и 84% при жените, като витаминът С участва активно в белтъчната, мастна и въглехидратна обмяна на организма. Продуктът Cappy+ с магнезий предоставя с една доза 112.5 мг, т.е. 32% от необходимата доза при мъже и 37% от необходимата доза при жени, като магнезият е необходим за нормалната дейност на мускулите.

Стремежът на компанията е чрез проведеното проучване да инициира диалог с потребителите с цел предоставяне на полезна информация за здравословно хранене и пълноценен начин на живот. В тази мисия Cappy си партнира с д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински Университет - София, специалност „Хранене и диететика“, която по време на представяне на резултатите от проучването акцентира върху добрите хранителни навици и жизненоважната закуска за приема на минерали и витамини сутрин. По време на събитието победителят от второто издание на Master Chef Севда Димитрова направи атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна, лесна и пълноценна закуска само за няколко минути.
„Лесни и здравословни закуски“ от шеф-готвач Севда Димитрова:
- Сандвич с пълнозърнест хляб с дип, хумус, поширано или варено яйце, риба, месо
- Палачинка с пълнозърнесто брашно, спанак, овесени ядки
- Бисквитки от пълнозърнесто брашно

Интересни факти и проценти от проучването „Навици на хранене на българите“, проведено от агенция Алфа Рисърч:
 Всеки българин вечеря (95%), обяд не пропускат 80%, а редовно закусващите сутрин са 57%.
 Почти еднакви дялове от анкетираните закусват сами (46%) или със семейството си (42%), а останалите в компанията на колеги и приятели.
 Любимото място за закуска за две трети от българите е вкъщи, останалите анкетирани се хранят по път или, когато стигнат работа или училище.
 За повечето българи, които не пропускат закуската, първото ядене за деня е най-вече източник на енергия (57%) и е свързано със задоволяване на глада (52%). В по-малка степен те я асоциират със здраве (36%) или нещо друго като удоволствие, разсънване или просто навик (12-16%).
 Предпочитанията за сутрешната закуска са ориентирани в по-голяма степен към домашно приготвената храна – 54%, за сметка на закупената отвън – 46%.
 Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист: 43% започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси, всеки трети с тестени закуски (вкл. банички), а на всяка пета маса присъстват още плодове и яйца.
 78% от анкетираните консумират кафе със закуската.
 По-високото плодово съдържание е от значение за потреблението на определен тип сок – колкото е по-високо то, толкова повече се закупува сокът.
 Най-много сокове вкъщи консумират семейните, на възраст между 36-45г., домакинствата с непълнолетни деца.

Д-р Мария Николова
Д-р Мария Николова е едно от големите имена в здравословното хранене в България. Тя е завършила медицина през 2004 г. в Медицински университет- София, като през 2001- 2002 г. се е обучавала в Медицински университет- Виена, Австрия. Специализирала е “ Хранене и диететика“ в МУ – София, 2008 г. Научните ѝ интереси са в областта нутригеномика и нутригенетика или бъдещето на здравословното хранене и превенцията на болестите, базирано на персонализираното хранене спрямо гените на отделния човек.

Main Menu