Недостигът на фармацевти е едната причина за малкото денонощни аптеки

16 Юли 2019 20:05

Заради недостиг на магистър фармацевти и липса на електронно здравеопазване в страната е трудно откриването на допълнителни денонощни и мобилни аптеки, съобщиха от БНТ.

Промените в Закона за лекарствените продукти предвиждат да се създаде Национална аптечна карта, за да се подобри достъпа на гражданите до аптеките. Това ще стане постепенно.

Едната стъпка е създаване на денонощни аптеки в големите градове. Да има мобилни аптеки в по-малките населени места, където хората са лишени от възможността да си купят лекарства.

Необходимо е първо да се въведе електронно здравеопазване, смятат русенски фармацевти. То да е с електронните рецепти, както и да се облекчат изискванията, ако се въведе задължението всички аптеки да дават нощни дежурства.

Бедрос Пехливанян, собственик на верига аптеки смята, че в графиците на нощните дежурства трябва задължително да има един магистър - фармацевт.

"Именно липсата на такива е най-главният проблем. Материалната страна е на второ място. Това средства, които трябва да бъдат и за фонд работна заплата, и за консумативи за дадения обект, които никак не са малко", заяви Пехливанян.

Жителите на Русе искат освен в центъра, да има денонощни аптеки и в останалите квартали.

Към момента под 1% са денонощните аптеки в България. Няма точен брой, защото не се води регистър.

LGarden
Камилски дол

Main Menu