За първи път нито един от изследваните за кръвна захар не показа завишени стойности по време на „Винария“ и „Фудтех“

14 Мар 2022 07:52

 

Нито един от изследваните за кръвна захар не показа завишени стойности по време на „Винария“ и „Фудтех“. Това съобщиха от Националната асоциация за децата и младите хора с диабет, които в продължение на 5 дни измерваха състоянието на повече от 1200 посетители и изложители на специализираните изложения за агробизнес, напитки и храни. „При нито един от изследваните не констатирахме захарен диабет. Стойностите на по-голяма част от преминалите през изнесения ни център се движиха между 5 – 6 милимола, при допустими до 8. Оказва се, че хората вече добре контролират нивата на кръвна захар. И както споделиха някои от посетителите на щанда на НАДМХД - „Винария“ ни действа като терапия – чудесни вина и напитки, здравословни храни, гурме продукти и позитивни, красиви хора“, посочи председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Според нея изложенията от години са насочени към здравословен начин на живот и вече дават резултати, защото изложителите и посетителите са ориентирани към търсене и предлагане на биопродукти. „Затова и резултатите от измерванията установиха, че хората успешно балансират показателите дори и след хранене. Радващо е също, че много млади хора – изложители произвеждат екологични продукти, както и храни за диабетици, което ми дава надежда, че превантивната кампания с грижа за здравето на хората, която осъществяваме съвместно с Международен панаир Пловдив от 15 години дава положителни резултати“, посочи Елисавета Котова.
7 мита за причините за заболяването диабет разкриха по време на конференция „Храненето – основен фактор за здравето.“ Сред тях приема на храни да е на често и по малко, изключването на закуска, както и ограничаването или спирането на сложните въглехидрати и на сладките храни. Сред препоръките на експертите, които припомни д-р Петя Шопова са придържането към хранене 3 пъти на ден, хидратирането с 2,5 – 3 литра вода, употребата на повече плодове и зеленчуци, както и на подсладители. Специалистите препоръчват употребата на около 400 грама плодове и зеленчуци дневно, както и включване в седмичното меню поне 2 пъти на риба и бобови храни.
„Диабетиците трябва да избягват употребата на тестени и мазни храни, както и продукти със завишено съдържание на сол“, препоръча от своя страна Елисавета Котова. Тя допълни, че ще продължи да работи за превенция на диабета.