Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

30 Дек 2022 09:00

Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще се върнат на старите си нива. Тази позиция изрази пред News.bg народният представител от БСП Румен Гечев. Той обясни, че инфлацията се дължи на два фактора - външни и вътрешни. Правителствата имат отговорности да вземат мерки в това число и към външните фактори, доколкото е възможно, подчерта той. За пример социалистът даде енергийните носители и хранителните стоки, които се внасят. Това, което може да направи правителството е първо, да засили контролът върху спазването на пазарните правила, поясни Румен Гечев.

Също така максимално трябва да се ограничат опитите на търговци да използват високата инфлация, за да извличат допълнителни печалби. Той предлага скъпи вносни стоки да бъдат заменени с родни. Само че това решение не може да стане за седмица - две, изтъкна червеният депутат. Според него България трябва да възвърне част от производствата си. Колко десетилетия трябва да минат, за да видим,че ние нямаме консервна промишленост, попита Румен Гечев. В същото време внасяме консервни продукти, а родните производители няма къде да пласират стоката си.

Държавата може да предприеме краткосрочни и дългосрочни мерки, подчерта той. Дори и да падне инфлацията, едва ли цените ще се върнат на старите си нива, защото икономическата история показва, че цените не се връщат. Само при потребителската електроника цените падат в последните 10-15 години. Възможен спад може да има , според него, при енергийните ресурси, ако спре войната в Украйна. В същото време цената на петрола в последните 30 години не е паднала драстично.

 

Main Menu