Адв. Андрей Дамянов: Предложената от министър Меджидиев реформа за ТЕЛК е стъпка в правилна и положителна насока

13 Мар 2023 10:28

Предложената от министър Меджидиев реформа за ТЕЛК е стъпка в правилна и положителна насока. От друга страна обаче, ако бъде реализирана по начина, по който се предлага, има рискове.
Това мнение изрази пред БНР адв. Андрей Дамянов, член на УС на Националната пациентска организация и член на надзора на НЗОК.
Т.нар. корупционни практики са предпоставка, но не бива да се забравя, че дигитализацията в здравеопазването, включително на процедурите по ТЕЛК, е необходима, но това е само инструмент, предупреди Дамянов. По думите му сме "изправени сме в ситуация, в която нещо положително може да се окаже във вреда на пациентите".

Пациентът вече няма да се движи с една папка с куп документи и да се връща в начална точка. Това ще бъде избегнато благодарение на дигитализацията, посочи той.
Анонимизацията би спомогнала премахването на корупционните практики подобно на съдебната система, каквито аргументи бяха посочени. В здравната обаче сходността в казусите невинаги е показател за решаването на няколко сходни случая по един и същи начин, поясни Андрей Дамянов.

"Би трябвало да се намери балансът между тази анонимизация и дигитализация и личното присъствие. Личният елемент би трябвало под някаква форма да бъде запазен."

Дамянов даде пример със страдания на пациента, по-изявени от съпътстващото му заболяване, а не от основното.

7 до 10 дни е оптимистичен срок, отчете още адвокат Дамянов, като нарече сегашното забавяне на освидетелстването "един от бичовете" и посочи, че то "влошава допълнително състоянието на пациентите".
Не е проблем уредбата да бъде направена с наредба на министерството, но месец май е оптимистичен срок, смята той.

Системата би могла да се направи така, че да се избегнат грешки още при създаването на даден документ, подчерта Андрей Дамянов, като изрази известен скептицизъм за това.

"И се надявам дори с грешки поне да бъде стартиран процесът, за да може да бъде изгладено във времето това, което личи, че не работи като хората."

Дигитализацията трябва да бъде вкарана така, че да се оптимизира процесът, обобщи Дамянов.

Main Menu