Костадин Костадинов: Статуквото на ГЕРБ и ДПС в съдебната власт се пропуква

17 Май 2023 09:04

„Към настоящия момент виждаме, че старото статукво, което беше основно с влиянието на ГЕРБ и ДПС в съдебната система, в момента се пропуква. Все още не се е срутило”.

Това предупреди в студиото на „Здравей, България” по "Нова телевизия" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той коментира скандала между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Лидерът на "Възраждане" е скептичен, че главният прокурор ще бъде сменен. „Този човек няма да се даде без бой. Зад него стои Прокуратурата”, допълни Костадинов. По думите му изглежда, че след завръщането си от САЩ, Гешев е получил политически гръб от чужбина.

Разчистване на сметки в резултат на нарушена омерта, както става обикновено в мафията.

По думите му в този казус жертви няма. "Това е класическа мафиотска междукланова война", допълни Костадинов, твърди председателят на „Възраждане”.

 

Припомняме, че шестима членове на Прокурорската колегия поискаха предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Самият Гешев демонстративно скъса оставката си пред медиите, заяви, че ще изпълни мандата си и поиска отстраняване от длъжност на заместник-главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов. Вчера Сарафов отговори с внасяне на сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев.

Директорът на Националното следствие твърди, че главният прокурор е записал свой телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който е и един от шестимата прокурори, поискали отстраняването на Гешев от поста. Сарафов обвинява главния прокурор и че е ползвал за собствени нужди служебната резиденция на прокуратурата в Боровец, както и че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото, известно като "Барселонагейт."

На свой ред пък Гешев е внесъл в деловодството на ВСС предложение за дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов.

В ход е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Обвинител номер едно разполага със срок от седем дни да изготви становище или да възрази. След това ВСС разполага с три дни да свика заседание, на което да се провери редовността и допустимостта на предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия. Едва тогава на ново заседание ВСС може да разгледа отстраняването на главния прокурор по същество.

Припомняме, че отношенията между Иван Гешев и неговия заместник е обтегнаха сериозно в последните дни. Сарафов си навлече гнева на обвинител номер едно, заради медийните си изяви след атената срещу главния прокурор. Сарафов заяви, че се страхува от Иван Гешев и пожела да му бъде назначена охрана.