Мария Габриел: Ще изпълня мандата! Няма логика ГЕРБ да подкрепя втория мандат

17 Май 2023 10:19
Мария Габриел: Ще изпълня мандата! Няма логика ГЕРБ да подкрепя втория мандат Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел заяви, че вече минава на следващ етап, в който ще се говори за имена и състав на правителството и възнамерява да изпълни мандата.

Запитана дали от ГЕРБ-СДС биха подкрепили правителство с втория мандат, Мария Габриел каза: „Не виждам политическата логика в такова решение”.

„Проведохме срещи цяла седмица, сега е дошло време за следващия етап – подкрепа за правителство с първия мандат, с ясни теми и приоритети, експертно правителство за 1 година. Но вече ще си говорим за имена и състав на МС. Оставам отворена за разговори с всички, но вече минаваме на следващ етап. Ще изпълня мандата и ще се върна при президента”, каза Габриел.

Запитана дали е пожертвала еврокомисарското място, тя отговори: „За мен беше важно да бъдат спазени процедурите - от отпуск, до връчване на мандат, до много ясната отговорност и спазване на договори. За мен е важно да излъча същото послание, за което говоря. Не може седмици и дни да говориш, че искаш правителство и да не го направиш”, каза Габриел.

"Сега е моментът България да има правителство", заяви пред медиите номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Часове по-рано от ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ. Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова също "вдигна червен картон" на Мария Габриел. Причината е, че социалистите твърдо искат да не се изнася оръжие за Украйна.

Main Menu