Удължаването на Бюджет 2022 тръгна към пленарна зала

01 Юни 2023 21:26
Удължаването на Бюджет 2022 тръгна към пленарна зала БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене удължаването на бюджет 2022 до приемането на бюджет за настоящата година. Практически това е продължение на така наречения удължителен закон, който изтича на 10 юни.

С този законодателен акт се гарантират основните плащания на държавата, включително за пенсии и заплати. За да бъде окончателно одобрен, законопроектът трябва да мине на две четения в пленарната зала преди 10 юни.

Министерството на финансите ще има право да има достъп до т. нар. Средства от фискалния резерв и сребърния фонд.

Финансовият министър увери, че пари от Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система няма да бъдат пипани, а единствено ще има достъп до единната платежна сметка, в която има около 2 млрд. лева. Целта е да не се налага теглене на заеми за покриване на дефицита, образуван в бюджета заради по-високите разходи в сравнение с приходите.

"В момента сме на дефицит от 1,2 млрд. лева или 0,6 от БВП. А дефицитът винаги се финансира със заеми за да не се вдигат данъците", обясни служебният финансов министър Росица Велкова.

В момента размерът на фискалния резерв е 10,1 млрд. лева.

 

Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година.

Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година.