Денков обеща приемственост, където е работено добре

05 Юни 2023 12:49
Денков обеща приемственост, където е работено добре БГНЕС

Много реформи и проектозакони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и що се касае до изготвянето на редовен бюджет - това ще са първите приоритети на евентуалният нов кабинет, коментира Денков след продължилата около 4-5 минути среща между ПП/ДБ и президента.

Ще има и приемственост между някои служебни министри и евентуалните бъдещи такива, съобщи той, предаде news.bg.

"Естествено е там, където се работи добре, където има напредък, да се продължи и да се потърси развитие. Има успешни министри, но има и такива, които не са се справили със задачата си", каза народният представител, без обаче да уточни кои точно служебни министри са успели да постигнат задачите си и кои не.

Денков освен това "нямал идея" откъде идва напрежението по отношение на службите за сигурност.

Този запис бе разтълкуван напълно превратно. Всъщност службите трябва да служат на България. Затова цялата идея е ръководството им да не се избира само от Министерския съвет, затова преди години е прехвърлено към президента. Тази конструкция работи добре, докато служебните правителства не станат по-дълги от редовните. (...) Не казвам, че това задължително е лошо, но казвам, че няма как изпълнителната власт да работи нормално, без да работи заедно със службите".

Има два варианта, които да се разгледат - при избирането на ръководни кадри за службите да има равна отговорност между изпълнителната власт, т.е. Министерския съвет, и парламента, или между МС и президента, посочи опциите Денков.

Main Menu