Лена Бориславова за имунитета на Кирил Петков: Голям зор от Иван Гешев да изкара всички маскари

06 Юни 2023 11:12

"Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма", така бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова коментира в личния си фейсбук профил предложението на Софийска районна прокуратура към главния прокурор Иван Гешев за искане на имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната Кирил Петков.

"И колко случайно… две години след прекратяването … именно днес.“, отбелязва тя.

“Искането за имунитет идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс", пише още Бориславова.

Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители. Това обобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че през октомври 2021 година Кирил Петков внесе документите за гражданството си в Конституционния съд (КС), от които става ясно, че канадското му гражданство се прекратява на 20 август. Това са близо два месеца и половина след встъпването му поста служебен министър на икономиката.

Самото удостоверение за прекратяване на канадското гражданство няма дата на издаване, но в него се посочва, че "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.".