Превозвачите негодуват срещу увеличението на тол таксите

20 Юни 2023 11:37

Камарата на автомобилните превозвачи настоява планираното увеличение на тол таксите от 1 юли да бъде отложено. Това съобщи Нова телевизия.

По думите на Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи има проблем с тол системата. Той подчерта, че докладът на Сметната палата е създал смут. Превозвачите настояват за пълен одит на тол системата, отчетността на националните доставчици на услугата, на доставчиците на декларирани данни и отчитаните към АПИ пари.

Излизат много необосновани и неясни глоби за превозвачите. При работещо бордово устройство те биват задържани на границата. Начислените и очакваните глоби, които АПИ ще събере, са на по-голяма стойност от платените тол такси. Ние сме направили тол система, която да събира глоби, а не такси", заяви Димитров. Транспортните операции ще поскъпнат с около 2%, добави той.

Теодор Дечев, директор Индустриални политики в АИКБ, посочи, че ръстът на тол таксите ще бъде калкулиран в цената на услугите. "50% звучи много като число, но колко ще се отразят в цената на пратката, не се знае, уточни той. По думите му тол системата е била задействана със символични такси, за да се види как работи. Имаме огромен транзитен трафик. Всички превозвачи плащат ниска тол такса и са благодарни", отбеляза той.

В АИКБ няма конфликт на интереси, категоричен бе Дечев.

Main Menu