Пуснаха кмета на Генерал Тошево от ареста

10 Авг 2023 10:54
Пуснаха кмета на Генерал Тошево от ареста БГНЕС

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста тази сутрин.

С ръкопляскания и възгласи "свобода" събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането на градоначалника. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане, предаде БНР.

Рано тази сутрин жители на Генерал Тошево излязоха на протест пред полицията в Добрич. Повод за демонстрацията бе вчерашния арест на градоначалника.

Според заместник-кмета Румен Мунтянов става дума за атака срещу Димитров заради предстоящите местни избори. От Общинския съвет също застават плътно зад Димитров, който е кмет, издигнат от БСП, вече втори мандат.

Протестиращите граждани също предполагат, че става въпрос за политически сигнал във връзка с наближаващите местни избори. По думите им кметът е изключително честен, а местните жители виждат развитието на общината. Хората носят надписи "Освободете кмета на Генерал Тошево", както и знамената на общината и България. Организатор на протеста е местната структура на БСП.

Припомняме, Валентин Димитров бе арестуван вчера във връзка с разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища. Задържането му бе по искане на структурата на Европейската прокуратура в България. Това е първият арест у нас по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Разследва се злоупотреба със субсидии в размер на 330 хиляди лева.