Николай Денков: Синдикалните организации засега отказват да дойдат, така няма да решим проблемите в енергетиката

01 Окт 2023 18:00

Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отказаха поканата му за среща за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход, съобщи БТА.

„За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички“, посочи министър-председателят и допълни, че за това от правителството са поканили днес представителите на синдикалните организации на разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.

„Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да са готови за откровен и съдържателен разговор, какъвто ние предлагаме“, каза още Денков.

Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят Те са налични, но трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила", обясни Денков.

По негови думи с предаването на документите, преговорите с ЕК тепърва започват. Ще бъдат обсъдени всички точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по териториалните планове. Според Денков с плановете България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища, защото няма такъв текст.

"Предадохме плановете на последната възможна дата, те трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали държави бяха подадени отдавна, ние сме последни в тази дейност. Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим авгументите и да поставим исканията си", каза още министър-председателят.