Габриел: Докато има възможност да се лети и има сънародници в нужда, правителственият самолет ще е на разположение

13 Окт 2023 21:22
Габриел: Докато има възможност да се лети и има сънародници в нужда, правителственият самолет ще е на разположение Снимка: БГНЕС

С трети полет на правителствения "Еърбъс" ще бъдат евакуирани наши сънародници от Израел. Наложило се е машината да излети към Тел Авив, след като предварително планираният полет на частна авиокомпания за днес не получи необходимите разрешителни за курса. Очаква се още един полет на правителствения самолет, за да прибере всички българи.
Правителственият самолет още не е излетял от Тел Авив, но като предишните два полета ще кацне на правителствения ВИП, съобщават от БНТ. До тази ситуация се стигна, след като беше отказана застраховка от съображения за сигурност на извънредния чартърен полет, за който се разбра през нощта и за който правителството и частната авиокомпания преговаряха цяла нощ.

Желаещите да се качат на него платиха по 200 евро за билети на човек, които ще им бъдат върнати. Правителственият самолет обаче има с около 60 места по-малко от чартъра и заради това се планира втори полет, който да качи неуспелите да намерят място на борда сега.

След часове на несигурност ще има или няма да има полет, оказва се, българите се сблъскаха и с редица проблеми как да резервират билет, а по пътя на някои от тях към летището, с които разговаряхме, дори е имало и ракетна атака.
"Докато е възможно и докато има нужда сънародниците ни, и случаите, които са обхванати, говорим за майки с деца, медицински случаи, хуманитарни, българите, които са в рисковите територии, тяхното придвижване. Искам да успокоя и да уверя сънародниците ни, че докато има възможност да се лети и има сънародници, които са в нужда да се приберат в България, правителственият самолет ще е на разположение", увери Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.